Veliki broj utakmica je iza nas,regularna sezona se priblizava kraju,tako da vec mozemo izneti misljenja po pitanju igraca,koji su zadovoljili a koji ne....Da bi se drasticno promenio utisak za nekog igraca potrebno je bas da uradi nesto jako dobro ili lose u odlucujucim utakmicama.
Carlik +....Kao i svaki igrac bilo je i dobrih i losih momenata ali generalno mene je zadovoljio....Krenuo je sporije jer se ekipa jos trazila,minutaze su se krojile i onog trenutka kada su mu dati kljucevi tima i 30+ minuta on je izrastao u naseg lidera....Prodori,polaganja,razigravanje,sut iz driblinga sa poludistance,citanje igre,sve odlicno...Sut za 3 steka,defanzivno nije bas lagan plen,peca rukama loptu..
Jedina zamerka su slobodna bacanja,koja definitivno mora popraviti...Nema nikakvog smisla da igrac koji sutira poludistance iz driblinga u visokim procentima toliko kuburi sa penalima koji bi za njega trebali da budu rutina.
Nadam se da cemo uspeti da ga zadrzimo i za ocekivati je da sledece sezone bude jos bolji...Igrac koji raste i koji jos nije dohvatio svoj prajm.
Ntilikina -....Najvece razocarenje za moje kriterijume...Dosao je kao elitni defanzivac na NBA nivou a probijaju ga gotovi svi bekovi,da mi je neko rekao da ce prva linija pucati i sa njim na lopti rekao bih mu da je lud...Nema agresivnost,pozrtvovanost,ne zapinje,ne ujeda...Nekako mi odaje utisak da ima laganezi stav..
Igra sa loptom neucinkovita,bez kreacije,bez agresivnosti...U stanju je samo lagana polaganja da pretvori u poene,preko centra,kao i iz tezih uglova nema trika da je polozi,jednostavno je kamen...Sut ocekivano generalno los,imao je par otvorenih trica za resavanje tekmi i po pravilu ih je fulao...Nema eksplozivnost da probija cuvare 1vs 1...Napadacki nisam ni ocekivao bog zna sta od njega i zazmurio bih na sve to da je defanzivno odigrao na nivou s obzirom na reputaciju sa kojom je dosao..
Nikakve mi logike nema da je bolji defanzivac bio u NBA s obzirom da su tamo napadaci jako zasticeni i da postoji prednost prvog koraka...Na to pitanje nemam odgovor koliko god razmisljao..
Prvi sam letos bio za ovaj potpis,ocekivajuci da zakljuca EL bekove....Uopste nije lako pogoditi igraca koliko se generalno misli kod ljudi koji gledaju kosarku....Frenki mi se usrao u zivot,popisao se po svom mom pracenju kosarke,bacio me u tesku depresiju....Francuska zaostavstina u KKP grca u suzama gledajuci svog naslednika..
Ife -....Drugo najvece razocaranje....Bukvalno prica nebitan si kao Ife Lundberg....Nema agresivnost,ne probija prvu liniju,protivnickog beka probije jednom ili nijednom na mecu ,sut strasno varira,kada udje u kanal ne moze da pogodi gotovo nista,otvorene trice kao na treningu promasuje...90% PnR sa njim na lopti se zavrsava tako sto ga zavrti udje korak dva unutra,stane i doda prvi pas saigracu u cosak..Zemljace pa na sta to lici?
Nedorecen mi je,igra alibi kosarku...To kazem iz razloga sto on ne pravi sistemske greske,ne narusava napadacke ideje,ne rizikuje,skolovan je igrac i to je razlog zasto ga Obradovic i voli a zasto klupira Washingtona(o tome cemo kasnije).
Stekao sam utisak da Ife najvise voli kada napad istice pa da pripali tricu preko centra i sve okej,nema sta da mu se zameri...Ali da probije centra no no no..
Treba dovoditi igrace koji su u usponu,kojima karijera ide na gore,koji nisu dohvatili svoj prajm...Ife je u CSKA ziveo svoj prajm,sve posle toga je konstantan pad.U Bolonji je bio prosecan,kod nas je vec vise kritican nego prosecan...
Jednu utakmicu u EL ne mogu izdvojiti da kazem e on je bio taj...A po finansijskoj hijerarhiji sigurno je na vrhu tako da se definitivno moze zakljuciti da nije zadovoljio...
Washington...+-+-+-....ipak dajem + iako razumem da postoje argumenti i za -..
Prvo njegov kosarkaski dnk je americki gde se 90% napada zasniva na izolacijama i tesko je to u kratkom vremenskom periodu promeniti...Mnogo toga sto se od njega ocekivalo on nije doneo a isto tako je doneo nesto sto se ni u ludilu nije ocekivalo i to mi daje nadu po pitanju njega gledano dugorocno.
Minute je kupio defanzivom 1vs1 gde je izzuetno nogama pratio jake napadacke bekove a smatralo se da ce svi da ga buse i napadaju...Suterski ocajan,svega 24% za 3 a izuzetan na prodorima,gde zavrsava sa obe ruke iz razlicitih uglova..
Burazer je opalio tesku kontru..
Ohrabljuje me cinjenica da je pokazao da ima ono za sta su svi smatrali da nema....Sut ce doci,ne moze on ponoviti ovako losu sutersku sezonu..
Glavna stvar kod njega je glava,da shvati sta je rezon u evropskoj kosarci,da bolje cita igru...Ne moze se desavati da ekipa celu tekmu izbegava MM sa Bolombojom razumljivo,to je gameplan i da on u jednom od kljucnih napada napada bas Bolomboja 1vs1,ne prepoznaje veci MM pod kosem koji ima Jones,prima dandaru od Joela,kontra zakucavanje Kalinic,timeout Obradovic...To su stvari koje trener kao sto je Obradovic ne prasta i uvek ce te klupirati zestoko,zalepice te za klupu...Recimo kod Atamana on bi igrao 30min svaku i mnogo bi lakse prosao period adaptacije...Nunn je sam rekao da je to bio jedan od razloga sto je odabrao Pao jer je znao da ce imati svu slobodu bez obzira na greske...
Vidim ga kao potencijalno jednog od najboljih napadaca u EL ako prilagodi i adaptira glavu....A ako uzmemo u obzir da je defanzivno na lopti faktor misljenja sam da mu treba dati i drugu sezonu posle koje ce vec sve biti jasnije....Bio bi gorak ukus ako bi sledecu sezonu pokidao u dresu npr Bayerna...
Razumem i drugaciji stav ali neko moje predvidjanje je takvo...Nemam jasnu sliku da mogu reci da bih ga definitivno menjao kao u slucaju Ntilikine i Ifea..
Sterling Brown... +...da ne duzim ovde je + mozda i najjasniji od svih nasih igraca sto potvrdjuje i to sto mu je klub ponudio produzetak ugovora...Strasan napadacki,suterski upgrade,u stanju je da u kratkom vremenskom periodu zatrpa dvocifren broj poena...Sa druge strane ne cuva se u odbrani kao Nunnaly,u stavu je...
Ono sto bih naglasio jeste da nije igrac koji ce puno da dribla,cim se zadribla po pravilu ne izadje na dobro...Najaci je kad odmah drma ili posle jednog driblinga,najvise 2 bum...
Vanja +...Pravi kapiten...Ne stedi se u odbrani,spreman je da okrvavi kolena,uz to je i nas najcistiji suter...Povrede su ga izbacivale iz koloseka ove sezone al nema tu generalno sta zameriti...
Bosnjakovic +...Sjajan potpis....Decko sa 18 godina nije fizicki inferioran u odnosu na EL igrace sto je u danasnje vreme bas raritet....Ne stedi se ni sekunde,kida se,maksimum maksimuma daje svake sekunde na parketu...
Nadam se da ce sledece sezone biti stalni clan rotacije...
Nakic -....Imam teoriju da je uvek bolje dovesti defanzivno orijentisanog domaceg igraca(Naravno ako izuzmemo el igrace ili ako se nekad desi povratak Bogdana) i to se i u ovom slucaju ispostavilo kao tacno kada vidimo doprinos Lakica i doprinos Nakica.
Nakic je igrac koji zeli da igra sa loptom a na EL nivou njegova igra sa loptom ne moze da prodje i dobijes beskorisnu masu..
Lakic +....Decko nije imao nikakvu minutazu,bio je poslednji igrac u hijerarhiji i za sve to vreme radio i drzao jezik za zubima,uvek nasmejan,nije narusavao atmosferu,radovao se dobrim igrama saigraca...Sto nije bio slucaj prosle sezone sa domacim igracima koji su smatrali da treba vise da igraju,bili su nezadovoljni...I spletom nesrecnih okolnosti kada su nas udarile povrede uskocio je da pomogne i dao strasan defanzivni doprinos...Energija,agresivnost na brutalnom nivou,skakacki aktivan...na svakoj utakmici je uzimao zive lopte,podizao atmosferu,okretao momentum utakmica,nicije lopte su po pravilu njegove..U napadu ne zeli loptu sto je jako bitno,ne radi ono sto ne zna,stoji u cosku i uzima tricu ako je skroz otvoren..
I dusa me boli sto je povratkom Frenkija pomeren na kraj klupe,smatram da nije to zasluzio ni svojim igrama ni svojim ponasanjem....Veci doprinos ekipa ima od Lakica nego od Ntilikine,takodje su ga u tom periodu dok je igrao 20tak minuta svi saigraci hvalili i isticali,a finansijski ko zna koliko puta je tezi francuz..Misljenja sam da je Lakic najjeftiniji igrac nase ekipe...Sve u svemu odlican potpis...
Bonga +....Jako bitan igrac za nasu defanzivnu konstrukciju,pokriva vise pozicija,njegovo koriscenje na 3 i 4 daje odlicnu fleksibilnost ekipi...Dosta toga dobrog a nevidljivog donosi...Trica mu varira sto je i ocekivano,kada ubacuje to su po pravilu brutalne njegove partije,kada ne ulaze on je i dalje koristan..
Jedinu zamerku imam po pitanju trica sto povremeno uzima i neke teze suteve a treba da mu bude jasno da to ne moze da ubaci...Samo spot up otvorene ili delimicno otvorene trice treba da uzima,ako mora da spusti loptu na parket-ne sutiraj nece uci..Ili ako mora da ubrza izbacaj,nemoj sutirati,napadni po dubini pa sta bude ili dodaj ako imas otvoren pas...
Pokusevski +...Razumem i da postoje argumenti za - ali kod mene je dobio pozitivnu ocenu...
Na pocetku sezone je imao ogromnih problema sa prvim korakom,mislim da nema igraca kojem su vise puta sudjeni koraci pri polasku...NBA navike,u poslednje vreme to se sve redje i redje desava,prelazi mu polazak u dribling u evropski automatizam...Bilo je frustrirajuce gledati kako konstanto pravi korake ali to nije lako izbaciti uopste..
Ogroman je momak,predugacak...Najbolji bloker lige ako se uzme u obzir broj odigranih utakmica odnosno broj provedenih minuta na parketu...Sa tom konstitucijom ima ballhandling,ume da napadne closeout,sut mu stuca ali nije on bas toliki kamenac kako bi se mozda moglo zakljuciti na osnovu ove sezone..
Cudi me sto Obradovic ne pravi njemu MM pod kosem,smatram da bi to moglo da se eksploatise..
Mike -....Lose je krenulo,povreda ga je odmah isekla,lose se i zavrsava...Cela sezona mu staje u jedan derbi i mozda jos jednu tekmu sto je premalo i preslabo za prvu cetvorku..
T. Jones +...Jos jedan igrac koji je u usponu i koji jos nije dohvatio svoj prajm...Doprineo je i ofanzivno i defanzivno...Pokazao nam je nesto sto do ove sezone nismo vidjali od njega,napad licem,low post...Tu su naravno bile i njegove ocekivane bubice ali generalno mene je zadovoljio..
Davis -...Najtezi - za mene,teska srca ga dajem jer se radi o igracu koji je dugi niz godina bio moj omiljeni C u EL ali vreme cini svoje,njegov prajm je iza njega...Noge ga izdaju,usporio je,ne moze nista da odbrani,niti da isprati...Pokazatelj njegovog pada je i napad,kada igrac pocne da se oslonja iskljucivo na sut znas da se prilagodjava kako bi produzio karijeru ali da nekadasnji nivo vise nece dohvatiti...Nije mi drago kada gledam da uzima fejdvej suteve sa 5m...
Imao je on dobrih utakmica,za razliku od nekih navedenih,isao ga je dobro sut na odredjenom broju utakmica....ali generalno nije to to...
Koprivica +-.....Poznato je koliko cenim i postujem Balsine kvalitete iz razloga sto ima ono sto se ne uci...Jednostavno je u pogresno vreme na pogresnom mestu,da se pojavio u vreme Duska Vujosevica sa tadasnjim sistemom EL,sa manje utakmica i vise treninga,izrastao bi u brutalnog centra..
S obzirom na status koji ima vec godinama mislim da je najbolje i za njega i za klub da promeni sredinu...
Zadrzati okosnicu Jones,Sterling,Vanja,Bonga,Jones...O svim ostalim moze da se polemise...
Ne znam kakve ugovore imaju Ife i Ntlikina ali bi mi prioritet bio da se njih resim,idealno bi bilo ako im je druga godina team option...Spojiti ta 2 ugovora u jedan i proslediti Dzananu Musi koji bi dobio veliku minutazu,oko 30min a ostalo vreme dati Mitru i Arjanu da ujedaju...
Razvodnjavamo a u 90% situacija se ispostavi da je bolje imati kidaca i nekog jeftinijeg koji ujeda,nego 2 prosecna igraca....U prvoj varijanti tacno znas sta imas od obojice a u drugoj varijanti imas ocekivanja a vrlo lako mozes zavrsiti u teskoj banani...
Lucic je slobodan na leto,treba ga dovesti bez obzira i na godine i povrede....Nemamo mi mnogo domacih opcija za vracanje a da se ne bi desavale katastrofe poput ove vs Efes,moras takvu glavu vratiti...Lucic nece dopustiti da se Partizan ponizava pred 20 i kusur hiljada ljudi...