Košarkaška reprezentacija Srbije

Sve o reprezentacijama.

Moderator: Moderator

Batica ubica

Re: Košarkaška reprezentacija Srbije

Post by Batica ubica » Mon Jul 28, 2025. 2:47 pm

Reprezentacija je krenula sa pripremama. Koliko će naša košarka upasti u kanal kad ova generacija ode dovoljno govori činjenica da su na spisku Trifunović, Koprivica, Vukčević kao i Topić koji nije odigrao utakmicu 15 meseci. Ako su njih 4 među 17 igrača onda stvarno treba da se zapitamo.

Elem, očekujem da krajnji spisak izgleda ovako:

1: Micić, Jović
2: Bogdanović, Gudurić, Avramović
3: Dobrić, Marinković, N. Jović
4: Petrušev, Smailagić
5: Jokić, Milutinov

Mislim da će Smailagić ići pre Davidovca iz prostog razloga jer je imao bolju i konstantniju sezonu a takođe Davidovac izlazi iz povrede. Takođe Smailagić je fizički dosta moćniji od Davidovca i mislim da vrlo lako može da napravi dobru saradnju sa Jokićem. Plus Smailagić može da odigra i centra ako bude bilo potrebno ne daj Bože, realno nema svrhe voditi 3. centra u situaciji gde su Jokić i Milutinov centri jer tu nema minuta za 3. centra.

Velika stvar je povratak Jovića jer kreacija spolja neće morati da pada na Bogdanovića, Gudurića i Avramovića (pogotovo ne na njega), već će se time baviti Micić i Jovića i naravno Jokić koji je primarni kreator iako je centar. Mislim da je ovo ubedljivo najjači sastav reprezentacije, jači i od prošlogodišnjeg jer je tu sada Jović. 8/12 igrača koji će verovatno ići su u prajmu svojih karijera, sve osim ulaska u finale biće veliko iznenađenje.

Čak ću ići toliko daleko i reći ću da bi sve sem naše titule bilo iznenađenje. Kad pogledam sastave drugih ekipa realno mi imamo najjači sastav.

Slovenija je samo Dončić a istorija nas uči da Dončić uvede u problem i nervozu i sebe i saigrače svojim ponašanjem i svađom sa sudijama (OI '21, EP '22. SP '23, na sva 3 takmičenja je imao scenske nastupe u završnim utakmicama), a pritom su i previše zavisni od njega. Ne vidim da pored njega imaju dovoljno osoblja, ovo je manje više tanko. Za neke od ovih momaka nisam ni čuo tipa Hrabar, Hrovat, Krompelj, Pađen, Šćuka, Stregar. Vidim da su tu Murić i Dragić, dva iskusna igrača uloge oni mogu da budu od pomoći mada je za Edu pitanje. Nema Jake Blažiča to im je hendikep.

Grčka ima Janisa ali to je tanko za medalju, njegov stil igre neće doneti medalju ovde a rekao bih da nema ni dovoljno kvalitetno osoblje oko sebe. Vidim da nema Vokapa recimo, nema Kalatesa.

Protiv Španaca i Skariola ne smeš nikad da se kladiš mada ova ekipa je daleko od onih španskih ekipa koje su osvajale nekad. Nemačka deluje najozbiljnije, reprezentacija koja već 3 prvenstva zaredom igra završnicu, grupa koja je već ostvarivala neke velike pobede, svetski prvaci.

Francuska je osakaćena, nema gotovo nikoga od nosilaca. Nema Furnijea, Vembanjame, Batuma, Lesora, nema De Koloa, Gobera, čak 6 igrača sa Olimpijade. Videćemo kako će se oni snaći mada mislim da nemaju domet za medalju.
Nisam čiko, nisam čiko ja!

Čekićar

Post by Čekićar » Tue Aug 05, 2025. 4:35 pm

Sve mladje selekcije prosle kao bose po trnju,jos A selekcija nekim cudom da omane za potpuni fijasko malog coveka sa velikom torbom...

Batica ubica

Post by Batica ubica » Wed Aug 20, 2025. 9:02 pm

Smailagić i Trifunović zbog povreda ipak neće dalje trenirati sa ekipom. Za Trifunovića nije šteta, za Smailagića jeste jer bi bio značajan igrač u rotaciji.

Batica ubica

Post by Batica ubica » Fri Aug 22, 2025. 11:08 am

Ne volim ovu euforiju posle prijateljskih utakmica koje ne znače ništa. Ok, jeste razbijena Slovenija sa stoka razlike ali koga boli kurac, prijateljska utakmica nigde se ne piše, nigde se ne broji. Prijateljske utakmice niko ne igra sa maksimalnim zalaganjem i fokusom, niko ne igra sa pravim stavom. One se igraju čisto da se oseti igra i da se igrački fizički naviknu na igru, da ne bi u takmičarske utakmice ušli kao da su pali s marsa. Prijateljske utakmice su davanje lažne slike.

Vidim sad na Mocartu neke naslove u fazonu kako da ne bude euforija kad smo najjači... Polako bre ljudi, još nije nijedna takmičarska utakmica odigrana. Ja sam prvi pisao pre skoro mesec dana da smo prvi favoriti i da je sve sem naše titule iznenađenje, ali upadati u euforiju nakon prijateljskih utakmica je neozbiljno.

Ovo me podseća na cigane pretprošle sezone kad su pobedili Fiorentinu 5:0 u prijateljskoj utakmici. A pozadina priče je da je Zvezda tek završila pripreme, bili ful spremni a Fiorentina počela pripreme tipa nedelju dana pre toga, to je njima bila prva prijateljska utakmica a ciganima generalna proba. A još Fiorentina igrala finale LK i kupa Italije sezonu pre toga, kakva je euforija krenula kako prolaze grupe LŠ lagano samo sa kog mesta će proći. Kad ono kurac gospođo, u LŠ uzmu 1 bod a polusezonu završe kao drugi iza Duljaja. Posle su svi zaboravili tih 5:0 sa prijateljske utakmice jer to ne znači ništa kao što sam već pisao.

Batica ubica

Post by Batica ubica » Thu Aug 28, 2025. 6:04 pm

Rutinska odrađena utakmica juče, baš rutina. Jokić i Bogdan sačuvani velike minutaže, presedeli celu 4/4. Rutinska utakmica i ozbiljno odigrana do kraja.

Danas sam uhvatio kraj Gruzija Španija, Džikić kao po običaju vrlo zajedan iz anderdog situacija. Španija u skladu sa imenima, vrlo tanko nema više one stare garde.

Batica ubica

Post by Batica ubica » Fri Aug 29, 2025. 12:58 pm

Gledao sam sinoć utakmicu Grčka-Italija. Vrlo loša utakmica Italije, čak je razlika dobra kako su izgledali. Trojke 7/27 bazen nisu mogli da pogode i to su mahom bile otvorene trojke, bacanja 13/19. Meli je odigrao dobro čak i u odbrani, u 2. poluvremenu se pojavio ovaj Niang sa svojim učinkom ali to je manje više to. Fontekio 1/11 iz igre, Galinari 1/6, Darius Tompson 1/4.

Janis im je dao 31 poen sa samo 4 šutnuta bacanja što je nedopustivo. Ovde Janis mora da šutne 15 bacanja, da se puni reket i da se ostali nateraju da šutiraju za 3. Janis je šutirao 14/20 iz igre, dao je samo jednu poludistancu sve ostalo poeni na obruču, polaganja i zakucavanja. Čak Grci nisu ni šutnuli puno trojki 7/18, taj broj je morao da bude viši.

Stigao sam da pogledam vrlo malo završnice Slovenija-Poljska i shvatio sam da Dončić nije korigovao jednu od ključnih stvari a to je razgovor sa sudijama. To je ono što ga je koštalo na OI 2021, na EP 2022 baš protiv Poljske, na SP 2023. protiv Kanade. Konstantna priča sa sudijama i uvođenje u nervozu prvo sebe pa onda i svojih saigrača. Ponašanje u NBA finalu 2024 nije bilo ništa bolje.

Ajde to što gubi loptu to nije strašno s obzirom koliko je lopta kod njega, ovo posle je skandal. Prepelič mu baca pas a on se okreće i traži sudiju da se svađa sa njim. Deluje da nikad neće naučiti.

Batica ubica

Post by Batica ubica » Sat Aug 30, 2025. 10:16 am

Tvrda i čvrsta utakmica, dobro je što smo imali jednu ovakvu da malo udarimo na tvrdo. Veliko poštovanje za Portugalce koji nemaju puno kvaliteta ali igraju jako i čvrsto, sa puno kontakta. Maksimalno zalaganje i nabrijan stav pa dokle doguraju. Utakmica gde smo šutirali 8/25 za 3 i gde smo imali 15 izgubljenih lopti, Jokić nije igrao 4/4 i opet je bila dvocifrena razlika to dovoljno govori o našem kvalitetu, iako smo ušli problematično u utakmicu.

Šta reći o Jokiću, pola ekipe. Uveo se u utakmicu asistencijama, posle u 3/4 maltene sam nosio napad.

Stefan Jović mora da ima više minuta, nije neka nauka reći da napad izgleda mnogo tečnije da njim na pleju nego sa Avramovićem. Ili ovo što Gudurić pokušava.

Nikola Jović se mnogo zaleće u napadu što čudi jer ima solidan pregled igre, uopšte nije loš dodavač ali izgleda da je ojačao pa ide da sve pregazi na fizikalije. Sinoć je bar u 4 situacije zasrljao iako je imao 6/6 iz igre.

Drukara udari čoveka džabe. Ovaj ga jeste malo jače zagradio ali nije to razlog da udariš čoveka onako. Odmah se videlo da će biti isključujuća čim su pustili video iz onog prvog kadra.

Bogdanova povreda brine baš, odmah se videlo da je napravio grimasu i da se uhvatio za ložu, a posle i da se otežano kretao. Nadam se da je samo neka nelagoda ili možda grč, pa da nisu hteli da rizikuju iz predostrožnosti. Najblaže istegnuće je minimum 2 nedelje po mom dugogodišnjem praćenju sporta, što bi značilo da je turnir za njega gotov.

U 2/4 i 3/4 smo igrali soiidnu odbranu mada će Jokić i Milutinov biti problem u odbrani kad dođu ozbiljnije ekipe. Za obojicu je idealna odbrana drop a zna se protiv koga se igra drop, za iskakanje su obojica spori + Jokić ti vuče ceo napad sad da tražiš od njega da iskače i da tu troši svoju energiju. A takođe ni preuzimanje nije najsrećnija opcija, ne mogu ljudi fizički da isprate.

Tristan prva 2 defanzivna poseda ispada ko iz voza. Jeste napredovao fizički ali odbrana je manje više ista, a kako i da napreduje defanzivno kad igra u jebenom Vašingtonu koji je bio druga najgora odbrana NBA. I dalje mi nije jasan rezon pozivanja njega pre Davidovca. Davidovac je za klasu bolji defanzivac, da kažemo da su u napadu barabar.

Zaista ne razumem kojem je imbecilu u FIBI palo na pamet da se utakmice igraju dan za dan na EP, zaista treba da budeš posebna vrsta morona da bi tako nešto mogao da predložiš a još veća vrsta idiota su oni što su rekli jao super ovo je odlična ideja i usvojili to. Takvi nisu odigrali ni basket u životu, a ne košarku. Kao što reče Edin igračima treba minimum 1 dan odmora između 2 utakmice, a optimalno bi bilo da to bude sa 2 dana između, tipa ponedeljak pa četvrtak pa sve tako. Ali i dan pauze između je bolji nego ništa, naši će imati oko 19 sati između kraja utakmice sa Portugalom i početka utakmice sa Letonijom.

Batica ubica

Post by Batica ubica » Sun Aug 31, 2025. 10:29 am

Jokić :blue: :blue: :blue: Kakva dominacija. Niski post, pik, ofanzivni skok, bacanja, trojka. Još je čovek promašio 4-5 zicera, lako je moglo da bude 40-45 poena. Naravno postoje problemi u odbrani ali čoveku ne možeš da zameriš odbranu kad da 39 poena sa 58% iz igre. I to pritom nije NBA već FIBA, manje minuta, manje prostora a krvavo se radi za svaki poen.

Stefan Jović nas je povezao u 3/4. Pik sa Jokićem je vrhunski, odlično se razumeju njih dvojica. Meni bi Jović počinjao u petorci umesto Avrama ili Gudurića.

Kad bi neko Avramu mogao da objasni da ne treba da iskače iz svoje uloge to bi bilo savršeno. Ali kad Želimir to za 3 godine nije uspeo neće niko nikad. Sad čovek da ga pita zašto je podigao onu poludistancu pred kraj, a poludistancu nikad ne šutira i kad šutne često bude er bol iz nekog razloga.

Micić baš loše deluje, a Boga mi ni Marinković nije puno bolji. A sad ako je Bogdan stvarno završio obojica će morati da povuku mada je pitanje koliko je Micić fizički u mogućnosti. Vanja deluje kao da je višak ovde.

Konačno dobismo Gudurića, i on će u nedostatku Bogdana morati da podigne svoju igru. Nikola Jović bi morao malo manje da se zaleće, ne mora sve na fizikalije i silu da ide.

Dobrić ovde mora da ima više minuta. Opet je prvi put ušao u 2. poluvremenu i opet 2 trojke. Čovek i kad je na klupi to je pozitiva, podržavanje, kad uđe nije to onaj e sad neću stav nego igra maksimalno. Po meni je korisniji od Nikole Jovića trenutno.

Ova ekipa defanzivno ima potencijal da igra dobru odbranu na perimetru, Avramović, Dobrić, Jović, Marinković, N. Jović sve su to dobri defanzivci, Gudurić zna da odigra odbrnau solidno. Problem su unutrašnje pozicije, Jokić ima svoje kvalitete ali ima fizičke limite slično kao i Milutinov a Tristan je sporiji i od njih dvojice. Hajlajt je ona situacija gde Berta beži Vukčeviću i ušetava se na polaganje, prosto Vukčević em je spor em ne zna osnove defanzive. Petrušev može da odigra odbranu da hoće ali ne voli da igra fizikalno i u kontaktu, njemu je preksinoć čovek prvi put malo jače ušao i on ga nabode. Na basketima to se kolokvijalno zove pičkica.

Irriducibili

Post by Irriducibili » Sun Aug 31, 2025. 1:47 pm

Bez Bogdana do kraja, više nismo favoriti
non mollare mai

Čekićar

Post by Čekićar » Wed Sep 03, 2025. 3:53 pm

Gledam sad zavrsnicu meca Estonija vs Portugal…

+1 za Portugal i 2 penala za njih na 4,7 sekundi do kraja i pre slobodnjaka selektor Estonije trazi timeout….Portugalci ubacuju 2 penala i Estonija igra preko celog terena i sutira sa skoro pola terena….WTF ko se sve bavi trenerskim poslom stvarno tuga jedna velika…Sve interesi,kontakti,veze,kombinacije…

Tu rezona nema ali je u njegovoj plitkoj glavi sledeci,daj da nacrtam akciju preko celog terena,nevazno je da li ce ubaciti oba ili ce fulati drugo,prelazimo ceo teren….

A sustina je da ti za 4 sekunde preko celog terena ne mozes nacrtati nista,imaces divkjacki sut zvao timeout ili ne,a sa pola terena sasvim dovoljno vremena za specijal i kreiranje otvorenog suta…

Irriducibili

Post by Irriducibili » Wed Sep 03, 2025. 4:54 pm

Ispadoše Crogorci, nadam se da se u FKP ne prati košarka

Vučevic se oprostio, sleduje im derbi sa šiptarskom bracom, čiju "državnost" onoliko veličaju
non mollare mai

Batica ubica

Post by Batica ubica » Wed Sep 03, 2025. 5:24 pm

A mora se pohvaliti minijatura trenera Portugala, igrač za brojem 9 koji je iznudio faul u predzadnjem napadu Estonije je izveden na tajm autu a ušao je igrač sa brojem 28 koji je lagano ubacio oba bacanja. Kao Luković i Marinković protiv Zelene Gore davne 2016 kad Luković nije mogao da nastavi :D :D

Drago mi je da je prošao Portugal, prava fajterska ekipa, ljudi znaju svoje limite i igraju u skladu sa tim.

Batica ubica

Post by Batica ubica » Thu Sep 04, 2025. 10:37 am

Turci su baš eksploatisali Jokića u odbrani, ogolili su svaku njegovu defanzivnu manu. Nije neka nauka videti da je Jokić loš defanzivac 1v1, naravno svi žmurimo na jedno oko zbog ludačkog učinka u napadu ali sinoć je glavni faktor poraza njegova odbrana.

Pre svega fizički Jokić ima limit da odigra dobru odbranu. On je dobar kad stoji zonski, dobro anticipira i ima dugačke ruke te može da preseče loptu i ukrade neku loptu ali kad dođe do odbrane 1v1 i odbrane od pika nastaje problem. Jednostavno on sa svojim dimenzijama nema brzinu niti skočnost, ja ne znam da li sam ga ikad video da se spusti u stav. On sa svojih 211-212 cm i 115-120 kg da iskače na 7.5-8 m od koša i da se vraća na svog igrača treba mu čitava večnost, to je onda ili otvorena trojka za Tursku ili otvoren šut na obruču. Ako ga staviš da preuzme Larkina izmasakriraće ga svaki put. Videlo se i u ranijim utakmicama da Jokić ne može da brani preuzimanja, prosto fizički limiti ne daju.

Čak je Jokić u odbrani 1v1 Šengunu puštao šut jer je znao da je sporiji i da ne može da brani prodor ako mu priđe bliže. To je bio i rezon jer Šengun u karijeri u NBA šutira jednu trojku po utakmici, prošle sezone je šutirao 23% za 3 na 1 trojci po utakmici ali eto sinoć se raspucao jer je imao baš mnogo prostora. Čak mu je Jokić puštao i poludistancu koju Šengun češće šutira, i opet rezon stručnog štaba je bio dobar jer bolje je da Šengun sam šutne poludistancu/trojku nego da mu Jokić prilazi jer će onda imati poene na obruču + može Jokića da napuni faulovima. Jednom je samo u 2. poluvremenu Jokić prišao bliže da brani šut i Šengun je otišao lagano do kraja.

Naš problem je što je Milutinov sličnih maltene istih dimenzija kao Jokić i nije puno brži niti skočniji od Jokića, skoro pa su isti što se tiče fizikalija. I Milutinov dok iskoči i dok se vrati prođe ceo dan, onda protivnik bira kako će da te kazni. Ako ga staviš da preuzme Larkina nek ti je sa srećom, ne bi mogao Vespom da ga stigne.

Top lok odbrana ima rezona ako imaš centra koji kampuje u reketu mada i tad realno nema neku efektivnost, jer napadač kad katuje ima otovrenu poludistancu uvek. Sinoć 2 puta igramo top lok odbranu na Larkinu, jednom Gudurić jednom Dobrić i oba puta Larkin beži na kat i završava na obruču. Inicijalna ideja top lok odbrane je da napadač ne primi loptu na liniji za 3 poena ali da bi ga u tome sprečio moraš potpuno da mu otvoriš kat opciju gde on ode na obruč a ti jednostavno ne možeš da ga odbraniš. Pa zar nije bolje po odbranu da napadač primi loptu na 7-7.5 m od koša i da odatle gusla nego da ti ode na kat i završi laganim poenima na obruču? Meni je to uvek bilo nelogično, ne vidim rezon u tome.

Ja znam da odbrana mora nešto da da napadu i da je nemoguće zatvoriti sve ali bolje je zatvoriti sigurne poene odnosno kat i pustiti Larkina da primi loptu daleko od koša i da onda igramo.

Liniju za 3 smo loše branili što zbog Jokićevog dropa što zbog pomaganja u odbrani, Turci su imali dobar protok. Plus je Larkin pogodio 2 teška šuta, tu može da se kaže samo svaka čast majsotre. I jeste odigrao brutalnu utakmicu Larkin, težak je za čuvanje našim bekovima jer on ima 180 cm, brz je i eksplozivan a svi naši bekovi su 190+ cm tako. Na kraju su ga branili Dobrić koji je 200 cm i Jović koji je 208 cm realno to je za njih težak zadatak, fizički je teško.

Jokić je dao svoje ali su mu Turci maksimalno otežali, nisu mu dali da lako primi loptu pogotovo u 2. poluvremenu bila je borba za poziciju uvek. I opet je Jokić pronalazio načine, 22 poena na 63% iz igre. Imao je i podršku ostalih, Petrušev je bio solidan napadački, Stefan Jović je odigrao odličnu utakmicu pogodio 2 trojke, Nikola Jović vrlo dobro bez zaletanja. Gudurić je odigrao fino u napadu sem one izgubljene lopte, ne znam što on voli da glumi primarnog kreatora kad realno nije taj profil igrača.

Utakmicu su prelomili oni silni skokovi u napadu Turaka posle 2 promašena bacanja. Da stvar bude gora tad su Milutinov i Jokić bili zajedno na terenu. 2 promašena bacanja Osmana pa ofanzivni skok, pa promašaj Šenguna i opet ofanzivni skok, promašaj Osmana i opet ofanzivni skok i 2+1 Šenguna gde opet promašuje bacanje i opet oni hvataju skok. Mora se reći da je Osman odigrao vrhunsku utakmicu, prava podrška za Larkina i Šenguna.

Ne znam šta će stručni štab smisliti za nokaut fazu, centra je nemoguće kriti u odbrani a sad će svi gledati da eksploatišu Jokića maksimalno. Naravno nema svako Larkina i Šenguna ali ovo je recept za ostale. Nisam siguran da je rešenje da Jokić i Milutinov igraju u paru jer realno tu se ne dobija puno defanzivno. A ne znam koji bi domaći centar bio sposoban da preuzima i iskače ovde, eventualno Smailagić ali on zna često da bude previše agresivan, da ga povuče lopta.

Tajler Darden

Post by Tajler Darden » Thu Sep 04, 2025. 12:38 pm

Ala si najcrnio Jokića kao da je on kriv što Milutinov ne može uhvatiti skok, Micić deluje kao Boris Bakić, a Gudurić se standardno usere kada je klač.
Kad ja pođoh na stadion, na stadion JNA,
ja ponesoh crno-belu, crno-belu zastavu.

VPJTS

Čekićar

Post by Čekićar » Thu Sep 04, 2025. 1:17 pm

Opste je poznato da je ćaci iz Sombora ocajan defanzivac ali se tome ne pridaje znacaj u nasim medijima zbog njegovih brutalnih partija u napadu…Ko malo vise prati NBA zna da svaki NBA centar protiv ćacija ima vrhunske brojke,iznad svog proseka ali mu ćaci stavi direktno 30pts i ima triple double pa se to gura pod tepih…

Sengun je juce imao veci uticaj na igru,radio je i spolja i unutra ali je imao i vecu podrsku saigraca…Larkin i Osman daju daleko veci doprinos od svih nasih spoljnih igraca zajedno…Jednostavno Bogdan je nenadoknadiv gubitak…Ali opet je tekma bila na posed a turci su imali strasne procente za 3pts…I to nesto govori,bolje sutirati ne mogu a tekma je bila mrtvi egal…

Misljenja sam da je uvek dobro izgubiti utakmicu u grupnoj fazi zbog psihologije,pripreme,otreznjenja…Posebno kada si favorit,da se ne uljuljkas i onda ti se u nokaut fazi desi tekma stani-pani i neocekivani kolaps…

Kritikovao bih i Pesica,igrati sa 2 petice protiv ekipe koja brutalno sutira za 3 pts nema nikakvog smisla jer i sa jednom peticom si dozvoljavao brdo otvorenih trojki…A posebno kada ti rival pokupi 3 vezana of skoka postavlja se pitanje koja je poenta igre sa 2 petice,on ni posle toga ne vadi Milutinova…tek kasnije…
Dalje,nije imao osecaj da je Stefan Jovic x faktor i da je okrenuo momentum,vadi ga i uvodi Micica zbog verovatno starih zasluga…
Ne moze covek od 76 godina da razmiljsa brzo to je prosto…Svakako veliki trener al godine cine svoje…

Post Reply