KK Partizan

Sve o regionalnoj košarci.

Moderator: Moderator

Batica ubica

Re: KK Partizan

Post by Batica ubica » Fri Oct 25, 2024. 1:01 pm

Da i ja proturim koju pametnu o utakmici.

Ono je prosto moralo da se dobije. Kući ti dolazi tim koji je na 0-4, zicer. Odbrana je bila na nivou u 1. poluvremenu, spušteni su bili na samo 32 poena i pored nenormalnog broja ofanzivnih skokova koje su imali. U 3/4 potpuni pad defanzivno, 25 primljenih poena. Onda u 4/4 neke odlične odbrane, gde im je više puta isticao napad a da nisu uputili šut ka košu. Ali te dobre odbrane nismo uspeli da valorizujemo na drugoj strani.

E sad, što te dobre odbrane nismo uspeli da valorizujemo razlog je vrlo sličan kao prošle sezone/prošlih sezona. Nedostatak plejmejkera, usled povrede Karlika. Lundberg je dobar sekundarni kreator ali ne i primarni, slično kao i Bonga, Braun ili Dejvis recimo. Na šta su napadi ličili zadnjih 5' to je bilo tužno, od Braunove trojke sa 9 m u 5. sekundi napada, Nilikininih izgubljenih lopti, do toga da je jedina ideja u napadu bila daj loptu Lundbergu nek se on zaleti. Nilikina se za sada ne hvata mnogo kreacije, ako je ne šutne obično je samo vrati onome ko mu je dao loptu. A po vokaciji je neki plejmejker, ili bi bar trebao da bude. Naravno, ima i do odbrane Virtusa svaka njima čast, ali ima i do načih odluka. Recimo ulazi Dejvis na teren, prva akcija spušta mu se lopta na post on pogađa šut oko desnog ramena i onda ne dobije nijednu loptu više do kraja utakmice a mi jasnu ideju nemamo.

Tajriku kapa dole, opet je odigrao vrhunski. Bacanja nisu problem, ulaze ko od šale. Dokaz da se zalaganjem, fokusom i stavom može napraviti mnogo iako talenat nije top nivo. Najbolji naš igrač za sada, nadam se da će što duže ostati zdrav, treba ga čuvati u ABA što je više moguće.

Bonga je i pored razlike u kilaži i 2 brza faula vrlo dobro sačuvao Šengeliju koji je imao 2/10 iz igre. Lundberg odličan, sviđa mi se što se ne plaši da preuzme odgovornost kad gori, ne plaši se velikih šuteva. To što mora da glumi plejmejkera silom prilika nije njegova krivica, a kako Karlika neće biti 10ak dana moraćemo da se naviknemo na to.

Neko se bunio letos jer se povezujemo sa Klajburnom :D :D Unakazio nas je i pored slabijeg šuta za 3.

Virtus je imao 15 ofanzivnih skokova... Neke dobre odbrane se nisu finiširale defanzivnim skokom što je najtužnije od svega. Igraš odličnu odbranu 20+ sekundi i onda protivnik uzme još jedan napad, pa nekad još jedan. Dobra odbrana mora da se završi defanzivnim skokom.

Marinković je nešto pogodio, mada je naš pad krenuo od one kontre u 3/4 na 52:43 kad je promašio otvorenu trojku. Možda je trebalo stati tad, postaviti napad, pronaći bolje rešenje. Takođe utisak je da je Želimir predugo držao igrače bez izmene u 3/4 te da smo delom i zbog toga pali defanzivno.

U situaciji kad ne možemo ništa da ubacimo za 3 Vašington greje klupu. Pokuševskom treba neko da objasni da on ima 214 cm i da bi neke situacije morao da rešava zakucavanjem a ne nekim bekovskim polaganjima ko da ima 184 cm.

Šteta što je otišao Ledej, na ovu ekipu bi legao ko budali šamar...
Nisam čiko, nisam čiko ja!

samig

Post by samig » Fri Oct 25, 2024. 2:18 pm

Irriducibili wrote:
Fri Oct 25, 2024. 12:12 pm
samig wrote:
Fri Oct 25, 2024. 8:33 am
Ove sezone generalno ocajno branimo igru protivnika na postu, ili lako poentiraju ili napravimo bas glup faul.

Fali dosta cvrstine na poziciji 4, mada i Madar nije nikad bio fizicki dominantan ali zato je igrao odbranu na niskom postu vrhunski, malo je i do glave igraca i zelje...
Ne bih rekao da je do želje, Bongi npr ona sigurno ne nedostaje, pa ga je Shengelia lagano unosio sa niskog posta. Protiv izrazite disproporcije u telesnoj masi se ne može, još pre početka sezone sam ukazivao da nijedna naša predvidjena četvorka nema ni 100kg. Ostaje udvajanje koje za sada gotovo po pravilu kasni, a uvek ostavlja rizik otvorenog šuta. Bojim se da cemo o četvorci maštati kao godinama o pleju

@Houdini

Hvala na usaglašavanju, ostaje mi da se preispitam gde sam pogrešio
Bonga ima zelju ali ne i previse pameti kad je odbrana u pitanju, mnogo lako pravi neke glupe faulove.
Tipa Madar nije imao masu ali odlicno je preuzimao dole.

Irriducibili

Post by Irriducibili » Fri Oct 25, 2024. 2:23 pm

@Batica

Clyburn 3 godine nije dao ovoliko poena, cenim da i to nešto govori

To što se Shengelia ispromašivao nije posledica uspešne odbrane, vec njegove košarkaške neinteligencije, u više navrata je mogao lagano da završi, samo da je prepoznao način. Kud ceš više od toga kad si ugurao rivala do koša, zicer

LeDay mi je zadnja misao u glavi, dokazano najgora opcija sa strane pomoci. Istina je da ne bi mogli da ga lagano uguraju, ali bi nas s njim u petorci rešavali na druge načine, čemu smo svedočili prethodnih sezona. O odsustvu zaštite obruča i kontrole skoka da ne govorim

@samig

Koga je Madar preuzimao dole, njegova odbrana je nestajala kako bi se napad preneo na našu polovinu? Samo privid da je igra. Pritom pominješ igrača od nepunih 190cm i 80kg, teoretski je nemoguce da brani igru ledjima npr Shengelie ili Clyburna
non mollare mai

Batica ubica

Post by Batica ubica » Fri Oct 25, 2024. 3:43 pm

Iako ne cenim preterano Štenetove igračke kvalitete, moram se složiti sa Samigovom konstatacijom da je Madar igrao iznenađujuće dobru odbranu na preuzimanjima. Za 2 sezone kod nas malo ko je u mismeču protiv njega napravio razliku. Madar je generalno vrlo dobar defanzivac na lopti, agresivan, zna da se postavi, dobro koristi dužinu iako nema snagu i eksplozivnost. Njegov najveći problem je bio i ostao pozicija, on plejmejker nije već bek koji prvo gleda ka košu i koji vrlo dobro igra od lopte ali opet teško je igrati beka sa nepunih 190 cm i nepunih 80 kg. Madar bi mogao da bude neki Bili Beron profil igrača, samo što je Beron brži, eksplozivniji i jači.

Što se tiče Zeka zaboravlja se da je Zek odličan 1v1 defanzivac, kao i da je odlično branio bekove u preuzimanjima. Čak ni zaštita obruča nije loša, nije elitna ali nije ni loša. A tek što je u napadu kompletan igrač, igra sa niskog posta, igra licem ka košu, šut za 3, poludistanca, sekundarna kreacija, pouzdan izvođač bacanja. Plus što je Zek dobar fizikalac, jak, skočan, dugačak a za 3 sezone kod nas bio je povređen samo jednom, kad je povredio kuk prošle sezone. Ne treba zaboraviti da je kod nas sve 3 sezone igrao po 30'+ bez prave zamene, jer je Smailagić bio više na 5 nego na 4 dok je Tristan neozbiljan igrač za EL nivo.

samig

Post by samig » Sat Oct 26, 2024. 1:24 pm

Irriducibili wrote:
Fri Oct 25, 2024. 2:23 pm
@Batica

Clyburn 3 godine nije dao ovoliko poena, cenim da i to nešto govori

To što se Shengelia ispromašivao nije posledica uspešne odbrane, vec njegove košarkaške neinteligencije, u više navrata je mogao lagano da završi, samo da je prepoznao način. Kud ceš više od toga kad si ugurao rivala do koša, zicer

LeDay mi je zadnja misao u glavi, dokazano najgora opcija sa strane pomoci. Istina je da ne bi mogli da ga lagano uguraju, ali bi nas s njim u petorci rešavali na druge načine, čemu smo svedočili prethodnih sezona. O odsustvu zaštite obruča i kontrole skoka da ne govorim

@samig

Koga je Madar preuzimao dole, njegova odbrana je nestajala kako bi se napad preneo na našu polovinu? Samo privid da je igra. Pritom pominješ igrača od nepunih 190cm i 80kg, teoretski je nemoguce da brani igru ledjima npr Shengelie ili Clyburna
Madar je preuzimao dole sve igrace od 1-5 i to vrlo uspesno, i mnogo jace od sebe je dobro preuzimao sa tom svojom konstitucijom.

Irriducibili

Post by Irriducibili » Sat Oct 26, 2024. 3:26 pm

Madar mene ne bi sprečio da ga uguram pod koš, čisti zakoni fizike

Kako god, ne bih više o njemu, daleko mu lepa kuca
non mollare mai

Batica ubica

Post by Batica ubica » Thu Oct 31, 2024. 3:21 pm

Ne znam odakle bih krenuo, mnogo toga se izdešavalo na sinoćnoj utakmici.

Ajde prvo od suđenja. Ljudi ubiše u blokovima od lopte, najmanje dve trojke su dali gde se njihovi centri kreću u bloku i blokiraju našeg igrača da parira na otvorenom šutu za 3. Onda 2+1 Džejmsa na kraju je bio faul u napadu, čovek je izbacio nogu da ne može očiglednije i još dobije dodatno bacanje. Onaj koš iz auta mislim da je bio regularan, deluje mi da se izvukao na vreme. Pa je bila i ona situacija u 1. poluvremenu kad su gledali VAR i opet su rekli da je Tajrik izbio, nisu uopšte pogledali ugao koji je bio u prenosu gde se videlo da je Monakov igrač igrao loptom.

U prvom poluvremenu dosta smo primili lakih poena, dosta na obruču. Čak i neke dobre odbrane koje smo imali oni su pogodili teške šuteve. U drugom poluvremenu bolja odbrana, u nekim situacijama i riskantna jer su imali otvorene šuteve. Dobra stvar je što nije bilo toliko ofanzivnih skokova, bolje smo gradili. U 2. poluvremenu su dali samo 33 poena što je za pohvalu.

Karliku i Lundbergu kapa dole. Dobre utakmice obojice, Karlik i sa poenima i sa kreiranjem, Lundberg opet neke situacije u završnici. Karlikov vrhunski pas za Bongu na kraju... Karlik je bio odličan i defanzivno, sada to već nije slučajnost. Nije čunj u odbrani, nije ga lako probiti, ostaje ispred napadača, parira na šutevima koliko god je moguće. Lundberg je već ozbiljan defanzivac, jako mi se sviđaju njegovo zalaganje i stav.

Tajrik malo žuri u nekim momentima, zbrza neke situacije. Energetski jedan od pokretača ekipe u 2. poluvremenu.

Pohvale za Nakića, iznenađujuće dobra partija ofanzivno od njega. Odbrana može da bude još bolja, da se bolje spusti u stav pogotovo kad brani niže igrače.

Vanja... Dugo nisam video da neko promaši kontru 1v0. Čovek je sinoć bio minus igrač u napadu. Pokuševski je krenuo energično, ubacio ona 2 šuta ali ga je Okobo navukao na fintu šuta i tu mu je bio kraj.

Majk i Vašington baš minimalna minutaža, doprinos nikakav. Bonga opet dobar, šteta za onaj šut ono je bio zicer maltene.

Pozitivno je što odbrana postoji i što će biti samo bolja. Očekujem da Dejvis krene nešto da igra u nastavku sezone, sinoć nije imao puno lopti bilo bi značajno da dobijemo neke poene od njega. Valjda će Vanja i Vašington moći da ubace ponešto sa distance, veliki bi bio doprinos od njih dvojice.

Batica ubica

Post by Batica ubica » Fri Nov 01, 2024. 8:52 pm

Bole oči od ovoga. Način na koji su nas rutinirali u 2. poluvremenu, bolno i mučno za gledanje, ni prišli im nismo. Razumem da smo umorni od utakmice sa Monakom, da su oni imali dan više za odmor ali opet... Istambul u duplom kolu nije baš najbolje mesto za vađenje.

Pogodili su ljudi 19 trojki od čega je najmanje 11 bilo otvoreno, a imali su još otvorenih trojki koje su promašili. Odbrana linije za 3 sramna, u reketu je bilo dosta lakih poena takođe. Odbrana je postojala malo u 1/4 i posle toga raspad.

Tužno je na šta liči većina napada bez Karlika. Lundberg je dobar sekundarni kreator, ali kad ga opteretimo da bude i primarni nastaju problemi. Nilikina ili ide na ulaz ili šutne za 3, izgleda da nema treću opciju iako mu je nastup bio i više nego ok. 14 izgubljenih lopti od kojih veseli Dejvis 5... Vanja je za sad štetočina, bolje da Vašington uzme malo njegovih minuta.

Baš onako tužno... Umesto da sa pobedama protiv Baskonije i Virtusa bude 4-3 sad je 2-5...

Irriducibili

Post by Irriducibili » Fri Nov 01, 2024. 11:09 pm

Od svega najviše upada u oči govor tela, nezainteresovani, bez želje i energije, otaljavaju i samo čekaju kraj

Postigli smo zaista nešto jedinstveno, kako odmiče sezona, igrači su sve gori

U ovom trenutku ne verujem ni u doselekciju, koga god da dovedeš, utopice se u ovo letargično sivilo

Teški dani, a bojim se da ce biti još gore
non mollare mai

Houdini

Post by Houdini » Sat Nov 02, 2024. 4:59 pm

skreno se nadam da je samo zbog ovog ritma meceva i treninga.. jer ne zelim da verujem da je Zeljko opet izgubio svlacionicu, ovaj put u novembru..

Batica ubica

Post by Batica ubica » Mon Nov 04, 2024. 8:13 pm

Odlična utakmica :good:

Nismo dopustili iznenađenje na uvek neugodnom gostovanju u Železniku. Zalaganje, fokus i stav na najvišem nivou, baš dobar govor tela ekipa posle one sramote protiv Fenera.

Irriducibili

Post by Irriducibili » Tue Nov 05, 2024. 3:28 pm

Da, igrali smo egal drugo poluvreme sa nikad mocnijim limenkama

Drago mi je kad vidim entuzijazam kod naših navijača, ali ja sam užasno zabrinut

Dobra vest, opet se otvorila opcija da se pojačamo

Loša vest, koga god da dovedemo nema garancije da ce biti bolje. Ovaj sistem gde se igrači dovedu, pa se zahteva da igraju nešto što nisu igrali, jednostavno ubija
non mollare mai

Batica ubica

Post by Batica ubica » Tue Nov 05, 2024. 5:07 pm

Irriducibili wrote:
Tue Nov 05, 2024. 3:28 pm
Da, igrali smo egal drugo poluvreme sa nikad mocnijim limenkama

Drago mi je kad vidim entuzijazam kod naših navijača, ali ja sam užasno zabrinut

Dobra vest, opet se otvorila opcija da se pojačamo

Loša vest, koga god da dovedemo nema garancije da ce biti bolje. Ovaj sistem gde se igrači dovedu, pa se zahteva da igraju nešto što nisu igrali, jednostavno ubija
Nemoj zezati, koji egal u 2. poluvremenu utakmica je bila rešena na poluvremenu. Na kraju 27 razlike isto kao i na poluvremenu. Ljudi su jedva prešli 60 poena, ne možemo da ih dobijemo 45 razlike malo je nerealno a i nepotrebno.

@Pojačanje
Koja pozicija je u pitanju ako nije tajna?

Nešto razmišljam danas, Nilikina me svojim stilom igre podseća na Korija Voldena. Dobar defanzivac, kad ima loptu u rukama ili ide na ulaz ili šutira za 3, brzina, eksplozivnost, skočnost. obojica su upitni kreatori. Jedine razlike su što je Nilikina malo viši i više uzima šuteve sa poludistance koju Volden maltene nije ni šutirao kod nas.

Batica ubica

Post by Batica ubica » Sat Nov 09, 2024. 10:56 am

Čovek izvodi loptu na +1 za nas još posle tajm auta i daje im je u ruke... Čovek koji je kapiten i jedan od najiskusnijih igrača ovde. Još je odigrao vrlo solidnu utakmicu do tog momenta.

Karliku kapa dole, pravi plejmejker kojeg smo tražili sezonama. Plus je odigrao vrhunsku odbranu u nekoliko situacija. Onaj zadnji napad ne može da se zameri čoveku koji je imao 20 poena na 8/16 iz igre i još 10 asistencija. Bukvalno nas je stavio na leđa.

Bonga samo 8' a pritom nije imao probleme sa faulovima, voleo bih da Želimir pojasni to. Takođe Dejvis ulazi u 3/4 i daje 4 poena zaredom taman je našao neki ritam i Želimir ga vadi iz igre, samo 7' je igrao ukupno. A pritom nijednom nije primio loptu na niskom postu.

Lundberg je slično kao i Karlik ostao bez snage na kraju, maltene je igrao bez izmene. I to mi nije jasno, kako se očekuje da igrači daju doprinos ako igraju po 5', 6' kao Vašington, Pokuševski ili nesrećni Majk koji nije ni ulazio.

Moram opet da pohvalim Tajrika koji igra vrhunski i verovatno mimo očekivanja. Šteta što nije došao prošle sezone umesto poljske tetke, on je zamena za Lesora. Čak ako još malo dotera igru sa niskog posta koja je svakako vrlo dobra biće igrač na Lesorovom nivou.

Odbrana je bila dobra sem 1/4 kad smo bili bušni ko sir. Ali opet 14 ofanzivnih skokova, voleo bih da vidim koliko smo poena primili posle ofanzivnih skokova, tj. poeni iz druge šanse. Dobra odbrana mora da se finišira defanzivnim skokom, prosta stvar.

Sad smo već u velikom problemu, 2-6 je skor a ide duplo kolo... Virtus, Monako i Pariz su 3 utakmice na jednu loptu koje su morale da se dobiju, pa čak i Baskonija ali ajde. Sa te 3 pobede sa bismo bili na 5-3.

dacolik

Post by dacolik » Sat Nov 09, 2024. 1:03 pm

Neke stvari u KKP su neobjasnjive i ne treba lomiti glavu trazeci neku logiku.
Pored ovakvog raspada Dejvisa, trener odbija bilo kakvu mogucnost da se ekipa pojaca visokim igracem.

Batice, Davies je imao -9 za 7 minuta. Terorisao je svoj tim.

Post Reply