NBA

Sve o američkoj košarci.

Moderator: Moderator

Čekićar

Re: NBA

Post by Čekićar » Tue May 26, 2026. 6:04 am

Utakmica broj 1 je odredila citavu seriju u usmerila je u jednosmernu…Od cistog brejka do metle…

Toliko o njihovom mentalitetu “to je samo jedna utakmica,sutra je novi dan”
Nisu se oporavili od sopstvenog trenera i generalno od robotizma zvanog NBA…

Sa druge strane vrhunska serija…Maestralna prilagodjavanja sa obe strane iz utakmice u utakmicu…Vidi se uticaj Grega na Spurse…

Irriducibili

Post by Irriducibili » Wed May 27, 2026. 11:45 pm

OKC je sjajna ekipa, aktuelni šampion, koji je vrv i sada najbolji, ali postaje izuzetno iritirajuce sudjenje koje imaju. Posebno u kontekstu Varsenala i Olimpijakosa, to su stvari koje obesmišljavaju sport
non mollare mai

Batica ubica

Post by Batica ubica » Mon Jun 01, 2026. 8:58 pm

Kapa dole momcima iz San Antonija. Pobedili su 7. utakmicu u gostima protiv aktuelnom šampiona i ekipe sa najvećom sudijskom protekcijom trenutno.

Prava timska pobeda za San Antonijo. Kad se Oklahoma vraćala Foks je ubacio nekoliko bitnih šuteva i odigrao je odličnu utakmicu, išao ga je šut za 3 tako da mu je to otvorilo prodore. Onda Kesl sa opet dobrom odbranom i svojom rolom na početku utakmice gde je ubacio dosta poena. Igrao je bez straha protiv Šeja celu seriju, svaki napad u stavu. Nije gubio glavu i kad su ga jako faulirali ovi iz Oklahome.

Onda serija Šempenija u 3/4, kako je čovek bez straha uzimao one šuteve za 3. Bez oklevanja je dizao šuteve što dosta znači u ovakvoj utakmici.

Keldon Džonson sa 2 vrlo bitne trojke pogotovo ona preko Holmgrena iz kornera. Pa je bio i onaj ofanzivni skok gde je izgurao Flopera.

Vembanjama sa svojim repertoarom. Trojke iz driblinga, poludistanca, fejs ap, katovi. Voleo bih da vidim da mu se lopta više spušta na niski post na primer. Mislim da defanzivno postoji jedna stvar koju treba da popravi a to je boljka svih dobrih fizikalaca - misle da sve mogu da stignu fizikalijama. Postavljanje može da mu bude još bolje, da se ne bi zaletao jer misli da može sve da stigne fizikalijama. I onda se dešava situacija da dobije 4. i 5. faul na gluposti. Ali čovek menja svaki šut u reketu, tera ljude van reketa. Videćemo da li će igrati drop protiv Bransona koji uzima šuteve za 3 za razliku od Šeja mada i Branson dosta svojih šuteva uzima sa poludistance. Eto tu bi možda mogao da bude problem ali opet ne želiš da te Vembanjama preuzme. Pa čak i ako bude igrao iskakanje on sve to može da pokrpi.

Čak San Antonijo nije imao neki učinak od Vasela u napadu ali je i on odigrao defanzivno dobru utakmicu, ono bacanje Šeja u njega nisu greške ali dobro. Harper sa vrlo bitnim koševima u 4/4. Naravno Luk Korne sa svojom rampom na Hartenštajnu u trenutku gde Vembanjama ima 5 faulova.

Šej je čovek koji u svakom napadu kod prodora pravi faul u napadu. Kod svakog napada pravi separaciju tako što rukom odgurne čuvara. Možda ja jesam staromodnog shvatanja košarke ali ako igraču pustiš da rukom sklanja defanzivca i pritom mu dozvoliš da peca faulove na 5 načina onda je stvarno nemoguće zaustaviti ga. Jednostavno dosta igrača ne igra odbranu protiv njega jer znaju da ako je budu igrali sudije će preuzeti stvar u svoje ruke. I onda Šej ima dosta otvorenih šuteva sa poludistance a neko je ko ne uzima puno trojki.

Šej je dobar igrač ali je previše zaštićen i previše mu se dozvoljava. Prvo to sklanjanje defanzivaca rukom a potom i besramno pecanje faulova i valjanje po terenu a la Nejmar. Čoveku nije cilj da da koš već da iznudi faul. I onda ide repertoar, defanzivac skoči na fintu i skoči pored njega i on se baca u čoveka i dobija 2 bacanja, izbacivanje noge kod šuta, pecanje ruku defanzivca na prodoru, bacanje u ljude kod prodora, valjanje po parketu. To nije košarka.

U 7. utakmici mu je svirano dosta faulova gde je trebao da bude faul u napadu i gde on inicira kontakt. Neke situacije mu nisu svirane treba i to reći, nije kriterijum bio skroz na njegovoj strani (naopako da jeste, i ovako je imao 11 bacanja). I treba reći da ga je San Antonijo ostavio na 40% šuta iz igre što je za igrača koji je 2x zaredom MVP, koji je MVP finala veoma loše.

Sem Volasa u 7. utakmici niko od igrača Oklahome nije bio raspoložen šuterski. Volas ih je održao u životu pri kraju, pogodio je nekoliko šuteva. Karuso i Dort maltene ništa pogotovo Dort koji je bio - igrač u napadu celu seriju. A ni defanzivno nije pravio neku razliku, Oklahoma nije uspela da ovu ekipu San Antonija uguši odbranom verovatno što SA ima dosta napadačkog talenta.

Hartenštajn se muški nosio sa Vembanjamom, ulazio je jako u kontakt, bio je dosadan. Čak je u napadu imao doprinos onim svojim fluoterima oko obruča. Otežavao mu je maksimalno. S druge strane Holmgren je nestao u majstorici, samo 2 šuta je uzeo čovek. I to je čovek koji je igrao vrlo bitnu ulogu prošle godine u plej ofu.

Mekkejn je još jedan kojem se toleriše guranje defanzivca kod pravljenja separacije i on to radi u maltene svakom napadu. Ozbiljna ruka i trebao je da uzme još više šuteva u odsustvu Džejlena Vilijamsa.
Nisam čiko, nisam čiko ja!

Batica ubica

Post by Batica ubica » Sat Jun 27, 2026. 12:20 pm

Da se oglasim i povodom NBA finala sa povećim zakašnjenjem. Niksi su opet prvaci posle 53 godine čekanja.

Velika titula za Nikse i verovatno navijačku bazu koja je najpribližnija ovome kod nas iako su daleko od toga ali su najpribližniji od svih ekipa.

Velika titula za Džejlena Bransona koji ovime postaje jedan od najboljih pikova 2. runde u istoriji. I za njega je bilo da je nizak samo 185 cm, nije skočan, nije nešto eksplozivan, Dalas nije hteo da ga ostavi itd. I na kraju je to za njega bila najbolja odluka koja je mogla da ga zadesi. Da je ostao u Dalasu bio bi u senci Dončića, igrao bi mnogo više od lopte, loptu u rukama bi imao samo kad je Dončić na klupi.

Ovamo je odmah dobio ključeve ekipe, glavni je igrač od prvog dana, kroz njega ide svaki napad. I to je ono što u Dalasu nikad ne bi imao i nikad ne bi došao do nivoa gde bi bio MVP finala i najbolji igrač najbolje ekipe. On je prokinuo u onoj seriji Dalas-Juta gde je Dončić propustio prve 3 utakmice i gde je Branson dobio svu slobodu i gde je izdominirao, gde je imao loptu u rukama svaki napad.

Veliki uspeh i za Taunsa na kojeg je sa pravom istresana kamara govana tokom godina. A kako i ne bi kad onoliki čovek i dobar fizikalac igra onako mekano kako je on igrao. Ali evo dokazao je i sebi i drugima da može da odigra i u odbrani i to protiv Vembanjame, da može da žrtvuje i svoju statistiku radi koristi tima.

I nekako je simptomatično da su Niksi osvojili titulu prve godine posle Tibodoovog odlaska i to kad su proširili rotaciju. Znači nema više igraju 6 igrača dok im oči ne pobele već je to šira rotacija, Šemet, Alvarado, Klarkson, Mič Robinson, Mekbrajd. Ne moraju starteri više da igraju po 46' i da se raspadnu u 2. rundi plej ofa, a prethodno su u regularnoj sezoni isto tako gulili jake minutaže. Tibodo je gotivan tip ali nije bio prilagodljiv. Nije isto kad tebi igrač igra svaku utakmicu po tipa 45' ili ako igra 38'. Tih 7'/8'/9' odmora pravi veliku razliku kad se uđe u završnicu utakmice, pogotovo u kasnijim utakmicama plej of serija. Tibodo nije bio prilagodljiv zato nikad nije ni došao do same završnice.

Drago mi je zbog Niksa a isto bih se osećao i da je San Antonio osvojio. Hart, Bridžis, Anunobi kojem je ovo druga titula, onda ovi momci sa klupe. Lepo sklopljen tim u kojem je hijerarhija jasno postavljena. Posle ispadanja Bostona sam rekao da im se istok otvara ali sam mislio da će zabrljati.

Elem, nedugo posle finala Majami je trejdovao za Janisa. Majami je dobio Janisa i Bobija Portisa a Milvoki je dobio Hiroa, Vera, Hakeza, Jakučionisa, 3 pika 1. runde, 1 pik 2. runde i 1 zamenski pik. Dobar trejd za Majami jer dobijaju izrazitu prvu opciju koju nemaju od odlaska Batlera, Adebajo i Hiro to nisu bili, a niti Vigins.

Sa druge strane dobar trejd i za Janisa jer dolazi u ekipu gde nema 1. opcije u napadu i gde će on biti apsolutno 1. opcija u napadu i gde će moći da radi ono što je radio u Milvokiju. Vidim da se pominjala Minesota ili Boston, iskreno ne vidim kako bi to funkcionisalo sa Tejtumom ili Edvardsom koji su jasne 1. opcije u svojim ekipama. Janis ako nije apsolutna 1. opcija u napadu i ako nema svu slobodu i loptu u rukama 90% vremena to više nije isti igrač. Ako Janis mora da igra od lopte onda je to problem za njegovu ekipu. Janis je u piku kao bloker prosečan, ne pravi razliku a po fizikalijama bi morao, sa posta je prosečan neće te Janis napuniti igrom na postu. Ako se oslanjaš na njegov šut onda si u problemu, šut za 3 je nepostojeći tako da ne može da širi teren. Poludistancu je malo napucao ali Janis nije neko ko će ubaciti 10 poludistanci, a i poludistancu tuče iz driblinga i za to mu je potrebna lopta u rukama.

Janis prosto nije isti igrač ako je 1. opcjia i ako je 2. opcija. Ako je izrazita 1. opcija onda od njega dobijaš igru licem ka košu, tranziciju, rani napad, solidnu sekundarnu kreaciju, završnicu na obruču svaki put. Ako ga ograničiš da nema loptu u rukama ili da je nema kao u Milvokiju, ako njegovu igru svedeš na to da postavlja blokove, da napada sa posta i da šutira spot ap trojke onda to više nije isti igrač, to više nije Janis koji može da te vodi do titule. A to ne bi imao u Bostonu ili Minesoti, ili bi Edvards ili Tejtum morali da postanu ono što nisu.

Čak je i Lilard imao neku izjavu tipa u Milvokiju nisam imao loptu koliko sam navikao da imam. Očekujem da se Adebajova uloga u napadu znatno smanji dolaskom Janisa pogotovo jer je Adebajo počeo da šutira trojke zadnje 2 sezone, verovatno će ga sad pretvoriti u Bruka Lopeza.

Drugi veliki trejd je Lamelo Bol u Minesoti. Minestota je dobila nesrećnog Lamela i Džoša Grina a Šarlot je dobio Neza Rida, 1 pik 1. runde, 3 pika 2. runde i 3 zamenska pika. Iskreno ja za vašarskog igrača Lamela ne bih dao ništa. Minesotu treba da napravi kontenderom za titulu čovek koji za 6 sezona nije odigrao nijednu plej of utakmicu. Svaka čast na talentu ali Lamelo je vašarski igrač, dobar posao Šarlota da ga se otarase i da grade oko Knipela.

Batica ubica

Post by Batica ubica » Tue Jun 30, 2026. 10:00 pm

Da krenemo.

Dža Morent u Portlandu, Memfis dobija Grenta i Krisa Mareja. Dakle Memfis je hteo samo da se reši Morenta po svaku cenu. Neverovatan pad nekada najvećeg talenta NBA lige. Memfis je nekad za njega mogao da dobije šta god želi, sad je dobio jednog dobrog i jednog prosečnog igrača. Brigo moja pređi na drugoga.

Lebron je slobodan igrač i videćemo gde će završiti, pominje se da je GS ozbiljna opcija.

Kavaj opet u Torontu! Toronto dobija Kavaja a Klipersi Ingrama, Dika, 2 pika 1. runde, 1 zamenski pik i 2 pika 2. runde. Pomalo neočekivan trejd, Kavaj se vraća na mesto uspeha na kojem je možda trebao da ostane posle titule. Kad je zdrav Kavaj je u top 5 igrača na svetu, samo je problem što je retko kad zdrav.

Batica ubica

Post by Batica ubica » Thu Jul 02, 2026. 6:51 pm

Umalo nisam pao sa stolice kad sam pročitao da je Boston trejdovao Džejlena Brauna za Pola Džordža, 2 pika 1. runde i 2 pika 2. runde.

Džordžov ugovor je možda i najgori u NBA trenutno. Džordž ima 36 godina, konstantno se povređuje već 6-7 sezona, nije ni blizu onog igrača koji je bio nekad. Za sledeću sezonu ima 57.7 miliona $ dok za onu tamo sezonu ima igračku opciju na 56.5 miliona $.

Dati najboljeg igrača za ovakav ugovor i ovakvog Džordža je teška ludost. Zaista ne znam šta je Boston nateralo na ovaj potez. S druge strane vrhunski trejd za Filadelfiju koja je dobila igrača koji je dokazano šampionski igrač, igrača u najboljim godinama, Braun je pre 2 sezone bio MVP finala i najbolji igrač Bostona. Potencijalno jedan od najboljih dvosmernih igrača u NBA.

Maksi i Braun je ozbiljan bekovski par, plus ako je kamerunsko govedo (by Irr) zdravo... Filadelfija će moći da se pobije sa svima na istoku. Braun je jedan od 5 najboljih igrača u NBA.

Bogdan u Hjustonu, potencijalno dobar fit za obe strane. Hjustonu treba šuta kao vode a Bogdanu treba uloga posle sezone koju je izgubio u Klipersima. Smart je takođe u Hjustonu kao slobodan igrač, još jedan ker u odbrani. Ako bi uspeli da se kompletiraju i ostanu zdravi mogla bi to da bude dobra ekipa.

Voker Kesler u Lejkersima, Juta je dobila 4 pika 1. runde.

Mič Robinson u Bostonu.

Irriducibili

Post by Irriducibili » Sat Jul 04, 2026. 11:29 pm

Po meni je glupost trejda Browna vrlo blizu, ako ne i jednaka Lukinom trejdu. Neshvatljiv potez da ga daš praktično za ništa
non mollare mai

Irriducibili

Post by Irriducibili » Fri Jul 24, 2026. 9:07 pm

LeBron identifikovao Filadelfiju kao destinaciju, gde ce imati najvece šanse za još jedan prsten

Nisam baš ubedjen da ce biti tako, mnogo toga ce zavisiti od zdravlja goveda*, a postavlja se pitanje i ko ce defanzivno da se žrtvuje. Nesrecni VJ nece moci sve da pokrije
non mollare mai

Batica ubica

Post by Batica ubica » Sat Jul 25, 2026. 12:08 pm

Ne znam kako će to funkcionisati, Maksi, Braun i Lebron svoj trojici treba lopta u rukama. Ok Lebron je godinama naučio kako da igra od lopte ali to više nije taj Lebron ako igra više od lopte. Braun od lopte ne može puno da donese, i on i Maksi su najefektivniji sa loptom u rukama. Tu je i Embid koji voli da igra izolaciju sa visokog posta ali mislim da to više neće biti slučaj tako često.

Defanzivno je tu Braun koji je verovatno najbolji dvosmerni bek u NBA, verovatno će se i Lebron češće spuštati u stav mada od njega ne treba očekivati Bog zna kakvu odbranu.

Ono što mi je najinteresantnijie je da će Lebron igrati za veteranski minimalac, sledeće sezone će imati 3.8 miliona $ + igračku opciju na 4 miliona $ sledeće sezone. To iskreno nisam očekivao.

Ovaj potez bi imao logike da nema Maksija ili Brauna. Ovako mislim da će svi morati dosta da žrtvuju a to onda više nisu isti igrači. Takođe očekujem da ovo uspori razvoj Edžkomba koji će sad imati dosta manje prostora, od 2. i 3. opcije prošle sezone sad će biti 5. opcija kad svi budu bili zdravi.

Post Reply