by Batica ubica » Wed May 22, 2024. 4:13 pm
Sezona je manje više gotova, KLS neće dramatično promeniti stvari. Može se krenuti sa individualnom analizom igrača.
PJ Doužer- u startu dosta nedefinisana uloga. Nije Dante, slabiji je fizikalac od Dantea ali nikako nije loš fizikalac. U dosta utakmica je ćoškario gde je beskoristan. on mora da igra sa loptom u rukama. Kroz celu sezonu se ponavljalo da kad PJ dobije loptu i slobodu u igri napravi nešto smisleno, iskreira za druge. Ubedljivo najbolji organizator ekipe, pregled igre odličan, pas odličan. Poludistanca odlična, prodor solidan, šut za 3 onako dosta sporadičan. Igra leđima bi mogla da se unapredi, tu bi mogla da se pravi razlika kao Dante što je radio, da završi poluhorogom/polaganjem ili ako ga udvoje da izbaci pas. Odbrana može da bude vrhunska ali on je birao utakmice kad je igra. Neko sa onakvim telom mora da pegla odbranu kao besan. Voleo bih da ostane ali pod uslovom da od starta ima jasno definisanu ulogu, da ima loptu u rukama i slobodu u igri. Mora da popravi zalaganje i stav na pojedinim ABA utakmicama, nekako deluje previše ležerno.
Smit- svoje je odradio vrlo korektno. Po stilu igre rekao bih da je kombo bek, prvo gleda koš pa potom da podeli pas. Odbrana jako dobra i na lopti i od lopte, ponašanje sjajno i kad nije igrao, bodrio je saigrače nije bio u onom fazonu ja ne igram i boli me baš. Koristan rotacioni igrač, sposoban da pogodi za 3, sa poludistance, da napravi neki ulaz. Nemam ništa protiv da ostane za sledeću sezonu, ali ne u prevelikoj ulozi za njega.
Avramović - posle prošle sezone gde je više bio 2 nego 1 usled Danteove uloge sad ga je Želimir vratio na 1. Iracionalno samopouzdanje je postalo još veće posle SP, donošenje iracionalnih odluka na terenu još drastičnije. Ova uloga je prevelika za njega, bilo je utakmica gde je ubacivao po 20+ ali gde je radio šta je hteo na terenu što bi moglo u Borcu ali ne i ovde. Zalaganje i stav neupitni i za to sve pohvale, hrabrost da uzme bilo koji šut je za svaku pohvalu ali se njegova hrabrost često graniči sa ludošću. Avramović sa ograničenom koji ulazi sa klupe i igra isključivo na poziciji beka u petorkama gde nije primarni kreator - da, Avramović na poziciji plejmejkera kome je data sloboda Stefa Karija - nikako. Da se pitam birao bih ili on ili Smit.
Panter - poslednji utisak je uvek najjači tako i ovaj. Užasno je igrao protiv cigana u najbitnijim utakmicama u sezoni. Nije se krio, uzimao je šuteve ali od njega se očekuje mnogo više. Mislim da se preteruje kad se kaže da je imao očajnu sezonu, bilo je tu vrhunskih utakmica i ove sezone. Moj glavni utisak je da smo previše bili zavisni od njega i da je bio preopterećen jer je često morao da bude i primarni skorer i primarni kreator što on ne može da iznese. Mnogo puta je viđeno, protivnik pritisne Pantera i mi nemamo rešenje. Želimir mora da shvati da nije svaki spoljni igrač sposoban da bude kreator. Uz kreatora pored sebe i bez obaveze da on kreira i Panter će biti bolji igrač.
Jaramaz - apsolutno nepoznat razlog dovođenja. Kao što sam napisao u junu/julu 2023. on je desnoruki Avramović samo bez iracionalnog samopouzdanja. Izgubio je fizikalije a baza njegove igre je bila ulaz i završnica na obruču, neretko i zakucavanjem. Kako nikad nije bio preterano dobar šuter niti kreator dobija se ovo. Još je čovek guran na plejmejkera, gde smo kao i u sezoni 20/21 gledali napade gde Jaramaz 20 sekundi hobluje parket pa pripali step bek trojku. Kao i Avramović i mnogi drugi, igrač je koji prvo gleda na koš i ne snalazi se kada mora prvo da kreira za druge. Njegovo dovođenje je bilo osuđeno na propast od samog starta. Iako ima ugovor za dogodine ne bih ga zadržavao.
Anđušić - kad je to bio samo šut izgledalo je manje više pristojno. Kad je to moralo da bude kreiranje bio je plač majke Božije. Iz nekoga razloga Želimir njemu dve sezone daje loptu u rukama i slobodu da kreira a gde verovatno svi navijači Partizana znaju da je to osuđeno na propast. Provuče on tu i tamo neki pas ali to je retkost, on je u osnovi šuter i tako ga treba i koristiti. Najavljenim dolaskom Vanje mislim da su njemu dani odbrojani, nećemo previše tugovati za njim. Vanja je apgrejd u odnosu na njega.
Naneli - najbolji i najkonstantniji igrač ove sezone. Pravi profesionalac, srce da uzme bilo koji šut. Kvalitet koji ima, šut za 3 iz mesta, iz kretnje, iz driblinga, poludistanca, niski post, ulaz, bacanja. Sve čovek radi što se tiče skorerskog dela. Nametnuto mu je kreiranje gde je čak bio dobar kao sekundarni kreator ali kad je svaki napad zavisio od njega to nije izgledalo dobro. Ipak je Naneli u osnovi neko ko igra od lopte. Produžiti ugovor apsolutno.
Ponitka - malo povreda na početku, malo Želimirove odluke, malo promašeni ziceri koji su mu ušli u glavu. Dobar defanzivac i na lopti i od lopte, agresivan, čvrst. Bolji šuter za 3 nego što se možda očekivalo, odličan kater odličan tajming utrčavanja, sekundarna kreacija. Ako ode nećemo puno žaliti, ako ostane nema problema. U nekim utakmicama je imao minimalne minutaže, ako ostaje uloga mora da bude veća i definisanija.
Trifunović - u skladu sa očekivanjima. U odnosu na svoje mogućnosti solidna sezona, defanzivno je napredovao pod Želimirom. Ipak padala mu je nezahvalna uloga da u dosta utakmica čuva niske i eksplozivne plejmejkere a on nije ipak brz igrač, sa sporim bočnim kretnjama. Nije bio štetočina, kad god je ušao zalaganje, fokus i stav nisu bili problem. Ipak, najbolje i po njega i po nas je da se rastanemo.
Ledej - posle Nanelija najbolji naš igrač ove sezone. Kao i kod Pantera, poslednji utisak je najjači a i on se ugasio. Ipak, ne treba zaboraviti da je tu bilo brdo utakmica koje je Ledej odigrao odlično. Treba da ostane i da se dovede rezervni krilni centar, koji bi ga odmenio da ne vuče po 35' u nekim utakmicama.
Smailagić - sezona stagnacije. Reče Stefan da je tražio 900k za sledeću sezonu samo ne znam na osnovu čega. Fizikalije jesu NBA nivo, brz je, eksplozivan, jak, visok, dugačak, mobilan, skočan. Ruka je tu, i igra na niskom postu nije loša, igra licem ka košu jako dobra. Problem je fokus, pravljenje glupih faulova, zaletanje, donošenje glupih odluka pogotovo u odbrani. I sve to gledamo otkako je došao u Partizan. Još saznanje da i dalje juri gospođe sumnjivog polnog zdravlja i sumnjivih moralnih karakteristika, te da u slobodno vreme i dalje koristi nezakonite psihoaktivne supstance praškastog oblika... Nema tu sreće. Nek mu je sretnji veliki put kako bi rekli u Crnoj Gori.
Vukčević - valja spomenuti i njega. Talenat nikad nije bio sporan ali je odbrana bila previše tužna, Kaminski scenario. I pre njegovog odlaska u NBA pisao sam da će se bolje snaći tamo nego ovde.
Kaminski - napisano sve da nema gde dalje. Kamo lepe sreće da nije ni dolazio. Lošiji defanzivac nije igrao u Partizanu. Daleko mu lepa kuća.
Kaboklo - interesantan igrač. Nije za startnog centra, ali je za rezervnog dušu dao. Ne odgovara mu da igra velike minutaže jer uđe u problem sa faulovima ali za ograničene minute top. Šut za 3 odličan s obzirom na poziciju koju pokriva, solidna igra u piku, dobar skakač ofanzivno, ima tu i niskog posta vrlo solidno a šta nismo koristili. Sporiji je od Lesora ali nije slabiji fizički, ruke ogromne, ako drži dobro rastojanje može da napravi problem bekovima na preuzimanju. Zaštita obruča odlična, građenje sasvim solidno, voli igru u kontaktu, voli da se brani. Treba ga ostaviti kao drugog centra i definisati mu ulogu.
Koprivica - putuj igumane. Centar bez igre na niskom postu, bez šuta, bez igre licem ka košu, bez kreatorskih sposobnosti koji zavisi isključivo od kreacije bekova i ofanzivnog skoka. Dobra zaštita obruča i reketa ali mimo reketa nastaju problemi. Već je 3 godine tu a napredak minimalan. Ima već 24 godine i treba ga pustiti da ide tamo gde bi mogao da igra, ovako ne dobijamo ni on a ni mi.
Nisam čiko, nisam čiko ja!