Kod Ljajića me prijatno iznenađuje iskrenost u izjavama, nema mazanja očiju i pokušaja stvaranja lažne slike. Već više puta je ponovio kakva je situacija u klubu. Strašno je šta se radilo i kako se mešetarilo klubom, bukvalno kao javna preduzeća pod komunističkim režimom. Pa ovo sa Kraljem kad je smenjen sa pozicije sportskog direktora na poziciju pomoćnika sportskog direktoraU takvim okolnostima će jedna od ključnih reči biti – snalaženje. A druga – organizacija. Pa, dokle se stigne, jer taman kad se jedan proble reši pojavi se novi.
„Što se tiče infrastrukture, ovde je sve trenutno u raspadu. Omladinska škola mora biti naš proizvod, fabrika za proizvodnju igrača. Bez toga nijedan klub ne može opstati. Moramo da izborimo plasman u Evropu, jer bez toga nema ni novca, ali ni adekvatne prodaje igrača. Na putu ka ova četiri cilja moramo rezati troškove. Da ovde nafta teče umesto vode, mi ništa ne možemo napraviti ako ne budemo štedeli“, precizirao je Ljajić u razgovoru za sarajevski Dnevni avaz.
Broj zaposlenih u klubu je trenutno, frapantnih, 319. Neki će vrlo brzo morati da odu.
„Ovo je trenutno kao socijalističko preduzeće iz 60-ih i 70-ih godina prošlog veka. Ovo je kao društvena svojina, gde primaš platu radio ili ne. Trenutno u klubu postoji pozicija „šef portira“, a imaju četiri portira. Ovde su izmišljana radna mesta i razumem da sad postoji strah i prezir kada smo došli u klub, jer sam rekao da nema spasa bez racionalizacije. Partizan je trenutno u stanju socijalne potrebe. Dosad je bio kao socijalna ustanova koja je zbrinjavala prijatelje, rođake i bivše igrače i zbog toga je došao u ovu situaciju“.
Od sadašnjih igrača, plate pojedinaca na mesečnom nivou opterećuju kasu kluba.
„Sad imamo igrače koji imaju platu po 50.000 ili 60.000 eura, a oni ne da nisu prevaga, nego su rezerve u ekipi ili nisu ni u kadru. Problem je i što imamo dugovanja prema agencijama i menadžerima od 4.500.000 evra. Sedam godina Partizan je bez titule, nema prihoda od Evrope, devastirana je omladinska škola, Zvezda nam uzima petliće, pionire, kadete, a po toj školi je Partizan bio poznat. Bilo je i promašaja s dovođenjem igrača“.
U narednom periodu maltene ne sme da ih bude, jer bi svaka sledeća greška mogla da bude fatalna. Zato su se posla latili Predrag Mijatović i Danko Lazović, koji će posle odlazaka Ivice Ilieva i Ivice Kralja voditi sportski sektor.
„Najlakše je s tribina sediti i kritikovati, to može svako. Ovo je za mene izazov, da ne mislim da je moguće napraviti rezultat ne bih to prihvatio. Biće teško, ali jedina pozitivna stvar trenutno je da ne može biti gore. Okupili smo ekipu, za sportski sektor je veoma važno da tu ime kao što je Peđa Mijatović. Mnogo je fudbalskih imena, ali većina njih nije napravila ništa posle fudbalske karijere, ni kao treneri ni kao sportski radnici, a on je bio sportski direktor Reala. Govore da je on u Madridu i da zbog toga ne može da bude na ovoj funkciji, a on je svaki dan ovde s nama u klubu od jutra do mraka. Stalo mu je“.
Stalo je i Rasimu Ljajiću do imidža Partizana, slike kakvu šalje u javnost, između ostalog i sa tribina, pošto se očekuje velika poseta na utakmici sa Čukaričkim.
„Osim prekida bojkota, navijači su pozvali i sve da dođu na stadion i podrže klub. To je i od velike psihološke i praktične važnosti za igrače na terenu i kreiranje ambijenta. Bitan je ambijent, jer je ovde nada izgubljena, nema pozitivne energije“, dodao je Ljajić za Dnevni avaz.
FK Partizan
Moderator: Moderator
- Batica ubica
Re: FK Partizan
Nisam čiko, nisam čiko ja!
- Tajler Darden
Sport Klub najavio juče preko 20k ljudi da će biti na stadionu.
Kad ja pođoh na stadion, na stadion JNA,
ja ponesoh crno-belu, crno-belu zastavu.
VPJTS
ja ponesoh crno-belu, crno-belu zastavu.
VPJTS
- Batica ubica
„Poreskoj upravi dugujemo 22 miliona, agencijama i agentima 4,5 miliona, igračima deset miliona, dok su dugovanja prema klubovima oko šest miliona. Sada moramo da kontaktiramo sve te ljude, pravimo reprograme i nešto plaćamo. Nije jednostavno, ali jedina pozitivna stvar je entuzijazam koji svi imamo. Nažalost, nemamo džak para da izmirimo sve te dugove“, rekao je Ljajić tokom gostovanja na televiziji „K1“.
On je dodao da Partizan trenutno nema prihode, i da je to veći problem od nagomilanih dugova.
„Radimo ozbiljnu sistematizaciju koja će biti završena za dva ili tri dana, kako bismo smanjili broj zaposlenih i istražili mogućnosti za smanjenje plata, koje su zaista ogromne. Mesečni troškovi za plate iznose 1.200.000 evra, uključujući radnu zajednicu i fudbalere, dok su nam prihodi praktično nula. Pokušavamo da organizujemo klub kao korporaciju, kako bismo u budućnosti mogli da funkcionišemo, ali sada se borimo da ostanemo na površini“.
Čukarički je napravio dodatni problem crno-belima, pošto je aktivirao menicu od 350.000 evra za transfer Stefana Kovač.
„Povukli su nam sredstva. Morali smo da ih zovemo da nam ne uzmu baš sve. Nemojte sirotinju da dirate u ovom trenutku. Bukvalno su nam pola vratili. Da nije bilo donacija Nikole Petrovića i Milije Babovića, koji su se sami javili i uplatili sredstva, juče ne bismo mogli da isplatimo plate, s obzirom na to da je puštena menica koju nismo očekivali. Tu smo nešto rešili, krivi smo, to je dug i obaveza, iznenadili smo se, ali funkcionišemo na ovaj način jer trenutno nemamo sistemsko rešenje“.
Jasno je da Rasim Ljajić nezadovoljan produkcijom igrača, odnosno radom omladinske škole.
„Nemamo prodaju igrača, što je nekada bila jedna od karakteristika Partizana. Prodajom jednog ili dva igrača mogli bismo da obezbedimo pola ili trećinu budžeta. Ostali prihodi dolaze od sponzora i TV prava, što može da funkcioniše. Godišnji budžet iznosi 22 miliona evra, ali ga moramo smanjiti na 16 ili 17 miliona ako želimo da opstanemo, možda čak i više, u zavisnosti od plasmana i mogućnosti prodaje nekog igrača. Prodaja jednog igrača u ovom trenutku bila bi spas, ali to je više želja nego realnost. Imamo potencijalna dva ili tri igrača, ali sve se svodi na potencijal. Sada nisam siguran da je to izvodljivo“, dodao je Ljajić.
- Batica ubica
Izvor je Ivković. Kako su govna otišla sve više isplivava ono što su radili. Htedoh da napišem nesposobnost ali nije samo nesposobnost već i bezobrazluk, lopovluk... Nisu imali 500k dinara...Neke vesti koje minulih dana stižu iz Partizana mogle bi se podvesti pod rubriku "verovali ili ne". Jedna od njih svakako da su mlađe selekcije crno-belih, posle više od godinu čekanja, konačno dobile sportsku opremu do sada "zarobljenu" na carini usled neisplaćenih obaveza.
Te obaveze, takođe verovali ili ne, iznosile su oko 500.000 dinara i marketing crno-belih pokušao je u više navrata u prošlosti da isposluje pomenuti novac ne bi li deci omogućio osnovne uslove za rad.
Nije nailazilo na odobravanje, iako je reč o sumi koja je otprilike u visini najslabije plate nekog od prvotimaca, te se problem prolongirao. A, često ste u prenosima mečeva momaka iz omladinske škole mogli da vidite da su odeveni u stare dresove.
Prethodnih 20-tak dana prvo je trajala borba u vezi sa pronalaskom nestalih lopti, o čemu je Telegraf već pisao, a potom i sa opremom za klince, koja je "vađena iz naftalina" i deljena po selekcija. Događalo se da deca "zaduže" hotelske trenerke, jer nema "radnih" za trening, pa i da nema dovoljno odevnih komada za ceo tim...
Tim segmentom se minulih dana posebno bavio član Privremene komisije Danko Lazović, koordinirajući sa vršiocima dužnosti u školi - Miralemom Sulejmanijem i Nenadom Marinkovićem. Klub je na kraju uspeo da reši obaveze prema državi, te je oprema konačno stigla u sportski centar u Zemunu i podeljena je po selekcijama.
- Batica ubica
Ovo baš ne liči ni na šta. Dok je Natho u igri i ličimo na nešto, čim on izađe pad. A ni on čovek ne može više celu utakmicu, 36 godina evo sad reče Jovanović da je imao virus od jutros.
Upravi će trebati čarobni štapić i konjski živci. Dok se prvo rasteraju ovi igrači, a onda da se dovedu osveženja kako je to Mijat rekao. Očekuje nas vrlo tužno proleće, ne očekujem ništa bolje od ovoga. Klub je razvaljen, trebaće mnoooooogo vremena da ozdravi.
Upravi će trebati čarobni štapić i konjski živci. Dok se prvo rasteraju ovi igrači, a onda da se dovedu osveženja kako je to Mijat rekao. Očekuje nas vrlo tužno proleće, ne očekujem ništa bolje od ovoga. Klub je razvaljen, trebaće mnoooooogo vremena da ozdravi.
- Batica ubica
Najzanimljiviji delovi Mijatovićeve konferencije, štošta zanimljivo ima da se pročita pa koga interesuje.- Ukupno dugovanje FK Partizan je 53.128.000 evra u ovom trenutku. To je ono što smo u ova tri meseca prikupili podataka, detaljno, precizno, jer je to naša dužnost da budemo precizni konkrentni, jer smatramo da javnost i navijači treba da znaju šta se dešava u njihovoj kući. Od tih 53.128.000 evra, ukupno dugovanje prema klubovima što domaćim i inostranim je 7.250.000 evra, otprilike. Domaćim klubovima se duguje 1.883.187 evra.
- Idemo dalje, ukupno dugovanje prema igračima, trenerima i stručnjacima u sportu do 31.12.2024. godine, iznosi 10.227.000 evra. Od toga bivšim igračima, trenerima i stručnjacima u sportu se duguje 4.684.057 evra. Aktivnim igračima, trenerima i stručnjacima u sportu se duguje 5.542.943 evra.
- Ukupno dugovanje na osnovu poreskih obaveza do 31.12.2024. iznosi 22.487.000 evra. Tek smo došli na 60 odsto našeg dugovanja, moram da budem precizan i možda vas malo smaram, ali imamo i obavezu, odgovornost i potrebu da to saopštimo, jer hoćemo da budemo precizniji, želimo da javnost i naši navijači ostvarimo presek svega što se dešava. Da ponovimo, ukupno dugovanje na osnovu poreza iznosi 22.487.000 evra. Idemo dalje, dugovanje prema fudbalskim agentima, što je škakljiva tema pošto se stalno pominju te stvari, dugovanje iznosi u ovom trenutku 4.915.343 evra.
- Idemo dalje, dugovanja po ostalim osnovama, krediti, dobavljači, ostale obaveze je 6.800.000 evra. I ima još ostale obaveze po osnovu reviziranja, odloženih poreskih obaveza je 1.472.000 evra. Sve ukupno, kako sam i rekao je 53.128.000 evra. To je na današnji dan, naše dugovanje i to je pouzdano, tačno, precizno i ne ostavlja prostora bilo kakvim spekulacijama i nagađnjima.
- Ovaj dug od 53 miliona je za ova tri meseca umanjen, jer je bio veći kad smo mi došli. Imali smo plaćanja prema nekim klubovima i igračima, to je umanjeno i naša projekcija je u stvari da sa svim sistematizacijama i svim što smo pokrenuli je da će do kraja prvenstva taj dug biti manji za skoro 3.800.000 evra. Nešto smo ipak počeli da radimo i smanjujemo iako neki ljudi imaju drugačiju percepciju.
- Od 1. Januara 2017. godine do današnjeg dana, do 31.12.2024. godine, Partizan je na osnovu sponzorisanja javnih preduzeća, na osnovu državnih davanja, privatnih preduzeća, prodaje igrača, priliva iz UEFA takmičenja ukupno privredio 145.817.005 evra! Sad ćemo ići redom. Od sponzora javnih preduzela privređivali smo od 2017. do 2024, 11.682.894 evra. Direktna državnja davanja su bila od 14.709.111 evra. Od prodaje igrače u periodu od 2017. do 2024. godine, FK Partizan je prviredio 81.325.000 evra.
- Od UEFA takmičenja koje smo igrali u periodu od 2017. do 2024. godine, Partizan je privredio 32.246.000 evra. Znate da smo igrali nekoliko puta Liga konferencije i Lige Evrope, nismo bili učesnici Lige šampiona što je naša velika želja i naš veliki cilj u narednom periodu.
- Rashodi od 2017. godine, do 2024. godine u samo dva segmenta što su kupovina igrača i ono što su obaveze koje su isplaćene prema agentima igrača. Kupovina igrača je bila u iznosu od 24.777.890 evra, a ukupno isplaćeno agentima u periodu od sedam godina je 8.148.000 evra, 12.500 franaka i 80.000 dolara. Ukupno, rashodi po ove dve osnove, da ne ulazimo u detalje, sveukupno rashodi Partizana od 2017. do 2024. godine su 33.009.675 evra. To je slika prihoda i rashoda FK Partizan u prethodnih sedam godina.
- Procenti klubovima je nešto što u fudbalu postoji i ovde i u Španiji, Nemačkoj, Engleskoj i svuda gde se igra fudbal. To je normalno između dva fudbalska kluba postoji neki dogovor, ugovor. Ako vi meni ustupite ili prodate nekog igrača po normalnoj ceni, normalnoj je da dobijete procenat od buduće prodaje. To se dešava u svim klubovima. Šta je potpuno nelogično i ne bih rekao nenormalno, a nije zabranjeno po FIFA-i. To treba naglasiti, to su procenti koji su potpisani ovom klubu igračima u slučaju prodaje u neki inostrani klub. To meni bode oči i nije mi logično, e tički, nije normalno jer smatram, imam iskustva u fudbalu, radio sam u Real Madridu koji je veliki klub, logično je da ti igrači imaju primanja, godišnje plate, svoje bonuse, premije. Da je to u stvari džentlmenski ugovor da svako pomaže svakome. Veliki klub kao što je Partizan dovodi igrača koji će da se afirmiše i gledaće se na drugi način nego da igra u drugom klubu, to je dobro za igrača. Za klub je pozitivno da napravi boljeg igrača i da jednog dana uzme novac za taj klub.
- U ovom momentu 25 igrača ima procenat u ugovoru od svoje prodaje. To je meni nelogično, nenormalno. Ovo nikad nisam video, opet ponavljam FIFA nije to zabranila. Neću navoditi primere, samo ću reći da se procenti kreću od 10 do 20 odsto. Naravno, neto obećano. Čak i porez mora da plati Partizan. Samo navodim jedan primer, recimo Peđa Mijatović igrač FK Partizan igra tu nekoliko godina i dođe do ponude Real Madrida. Naravno, nekakva budućnost iz koje sam došao dobije neki procenat po nekim uslovima koji su normalni. Da li je vama normalno, pitam javnost, upravu koja je bila ovde, da li je normalno da taj Peđa Mijatović koji je primao platu u Partizanu, primao premije u Partizanu, došao u Partizan zbog afirmacije dobije od svog transfera 10 odsto ili 15 ili 20. Da li je normalno da taj Mijatović dobije 20 odsto od svoje lične prodaje? Meni kao odgovorno lice Partizan i nekakav frontmen sportskog projekta apsolutno nije, ovo je meni skandalozno. Jer se pretpostavlja da ja kao odgovorno lice i predstavnik kluba branim interes kluba. Poštujem igrače, poštujem agente, poštujem klubove, ali prvenstvena i pravna odluka je da branim interese FK Partizan. Sad vam kažem, dok sam ja ovde u ovom klubu, a ne znam koliko ću biti. Pretpostavljam i želim da budem dugi niz godina na ovoj funkciji nećemo raditi ovo. Ovoga više nema. Ovo je poruka svima, ne znam kakve navike ima, ne znam kako su navikli do sada. To ćete možda pitati nekoga, bilo bi mi drago da čujem, da pročitam intervju od nekoga ko je bio ranije u klubu, bivša uprava ili ne znam koga, da malo nekakve stvari pojasne i objasne. Meni, navijačima i vama. Kako je to moguće. Makar morali da se takmičimo sa kadetima, pionirima, omladincima.
- Partizan od danas kao veliki klub neće dozvoliti da bilo koji igrač dođe i ima procenat od svoje lične prodaje. Ovo što je potpisano ugovorno mi ćemo morati da ispoštujemo, jer ugovori se moraju poštovati. Biće mi jako krivo i teško kad budem morao, ali su potpisani i moraju da se poštuju. Prema klubovima iz kojih igrača dolazi videćemo kako ćemo hendlovati. Ako nam neko učini da nam da igrača, možda ćemo razmišljati da im damo neki procenat. Ali ćemo probati i to da izbegnemo ako je to moguće. Igrači od danas, pa dokle ja budem neće moći da imaju procenat. Mislim da nećete doći do ovakvih stvari.
- Zašto bismo imali te stvari, kad su te stvari koje se dešavaju u velikim klubovima. Mogu da shvatim manji klub koji ima manji interes, ambicije i možda bih mogao da shvatim, ali to bi bilo komplikovano. Ali veliki klub kao Partizan, Bože sačuvaj.
- Imamo još jedan segment u ovom izlaganju, pre nego pređemo na sportski deo. Imamo i taj čudan fenomen koji se pojavio u poslednjih nekoliko meseci, to su tužbe i pretnje tužbama. Ne postoji dan kad smo došli, evo i jutros, da nismo primili nekoliko pretnji tužbama. To su potraživanja od bivših igrača, bivših trenera, agenata i agencija, pa i aktuelnih igrača. Drugih potražioca, to je apsolutni haos da smo jednostavno bili prinuđeni da zbog takve situacije i pretnji tužbama koji se pojavio pre nekoliko meseci, morali smo da angažujemo tri velika Partizanovca, advokata koji su na neki način zapostavili svoje obaveze u svojim firmama da bi mogli da izađu na kraj sa svim tim tužbama, pretnjama i tako dalje. Moram da pomenem imena, jer bez obzira što nam jako pomažu i što je jako veliki teret pao na njih i rade za 0 evra. To su Ilija Dražić, Ivan Simić i Nenad Vojnović. To su tri čoveka koji su važni kao i igrači. Mi pored sportskih rezultata moramo da dajemo i druge rezultate. Moramo da se borimo sa svim tim advokatskim kancelarijama koje nas tuže i hoće da nas tuže.
- Svakodnevno dođe po nekoliko pretnji i nekoliko tužbi sa kojima se borimo svakodnevno, pričaćemo drugom prilikom. Zahvaljujem se ovim putem na vremenu, na svemu onome što radite jer znam da nije lako pravno iz vašeg ugla izaći iz ovih tužbi. To bi bilo u principu to o finansijama, nadam se da sam bio dobar, konkretan, jasan.
- Što se tiče sportskog dela, mi smo završili na drugom mestu ovaj deo prvenstva, možda za nekog i uspeh. To nisam ja. Možda je uspeh što je Partizan na drugom mestu, meni iskreno ne da mi to nije nikakav, meni je potpuno nepojmljivo da FK Partizan i navijači Partizana može da bude zadovoljan drugim mestom. Da smo mi neki drugi klub koji nema tu istoriju, veličinu, bio bih zadovoljan da smo četvrti ili peti. Ali ne mogu da svarim tu borbu da budemo drugi. To je naša surova realnost i to je tako. Mi smo drugi i to je dobro, dobro je što smo drugi, jer imamo mogućnost da se takmičimo za neku Evropu. Generalno krenuti sezonu ili biti zadovoljan drugim mestom u FK Partizan, to je apsolutna drama. Meni je to drama.
- Iskreno, sa svim ovim stvarima, meni je to najveća katastrofa što kad pričam sa nekim, kako da kažem da smo drugi. To je katastrofa, idemo dalje. Radimo u pravcu i radićemo do besvesti da budemo uvek prvi, možda trenutno u jednom delu prvenstva, da budemo drugi, naš cilj je da budemo prvi. Svaka naredna sezona će ići u pravcu da bez obzira da li Partizan igrao sa kadetima, omladincima ili igrao sa Mesijima i Kristijanima, jedini cilj je da budemo prvi. Jedine premije i bonusi će se davati da bude prvi. Nikakva premija se neće dati ako budu drugi. Meni je cilj da budem ovde dugo godina. Imamo taj privremeni status, to čujem svaki dan, ali u mojoj glavi i našim glavama, nismo privremeno, već smo trajni sve dok ima rezultata. Kad ne budemo imali rezultate, kad ne budemo smanjivali dugovi, onda će doći neko drugi pa će to raditi bolje. Ali, ambicija da budemo najbolji, cilj da budemo najbolji da budemo ti koji će kreirati tendencije u fudbalskom svetu. To mora da bude Partizan po svojoj istoriji, tradiciji. DNK Partizana je takav, Parni valjak i da gazimo. Ponosni smo na to što smo kroz istoriju imali i poraza i pobeda. Da idemo u tom pravcu, neću da gubim kontrolu, ali ulazim na teren svaki dan i ne mogu da oprostim da sam u Partizanu i da se borimo za drugo mesto. Ali borićemo se.
- Da bi napravili nešto novo, moja filozofija je da treba taj šut počistiti sa placa, treba napraviti projekat, onda da obezbedite sredstva, arhitekta i na kraju dolazi enterijerista i to radimo sada. Podvlačimo crtu, znamo šta je bilo. Naravno, mislim da zbog svega ovoga mislim da neko treba da snosi odgovornost, bar da objasni šta i kako i da idemo novim pravcem koji je potpuno jasan. Zato tražim strpljenje i kod naših navijača i kod novinara da nam date vremena. Bar 50 odsto vremena koje ste dali prethodnoj upravi da donese u ovom slučaju nerezutlate, dajte nam malo vremena, malo strpljenja, radimo i trudimo se.
Klupa Partizana je upražnjena, navijače zanima taj deo, da li ste stigli da pregovarate sa knadidatima, kada može da se očekuje rešenje za tu poziciju, da li je u fokusu domaći ili inostrani stručnjak?
- Stigao sam da razmišljam, to mi je uvek na temu sportskog projekta. Razgovarao sam otkako je Savo Milošević podneo ostavku sa 10 do 12 potencijalnih kandidata, što inostranih, što domaćih. Naravno, dobio sam razne percepcije ko bi mogao, ko ne, to ću zadržati za sebe. Ono što mogu da kažem je to da ćemo doneti odluku, jer u sportskom projektu nisam sam, tu je Danko Lazović kad su te sportske teme. Imaćemo novog trenera do kraja prve nedelje januara meseca. Sada sam baš u intenzivnim pregovorima sa nekim trenerima zbog situacije u kojoj se nalazimo u prethodnom izlaganju i to otežava stvari.
Dva meseca ste tu, Predrag Mijatović da je bio tu kad su dolazili ovi igrači, koliko ovih igrača bi doveli u Partizan?
- Koliko komplikovano pitanje... Ja sam za tri meseca pogledao sve utakmice i dobro analizirao našu ekipu i došao do zaključka, da se trude, da se bore i da imaju želju. Shvatio sam i kao što ste vi shvatili da imamo jedan tim kom fali fudbalski kvalitet i jedino što moram da pitam vas, sebe i navijače i sve. Voleo bih da znam, po kom kriterijumu je pravljen ovaj tim? A to je pitanje za prethodnu upravu, konkretno pitanje za sportskog direktora, pomoćnika, za bivše trenere. Po kom kriterijumu? Da li je postojao skauting? Ja ga nisam našao, niti zatekao, pisani zapis ili nešto što je taj i taj igrač došao u Partizan ili ovog leta ili prošle zime. Nisam našao to. Onda sam postavio sebi pitanje, po kom kriterijumu su dovođeni igrači. Predlog? Da li je odlučivao Vazura, da li je odlučivao Iliev ili Ivica Kralj? Neko drugi, neki drugi faktor, jer je nenormalno i nelogično da dođe toliki broj igrača, a da pritom nemam nikakav zapis.
- Imali smo na platnom spisku čini mi se 14 ili 15 skauta. Danas je skaut prosta stvar, morate putujete, danas postoje toliko tehnologija i aplikacija i programa. Jedan je i vicescout da pogledate sve utakmice koje je odigrao, pet kad je bilo lepo vreme, kad je bila kiša, pet na domaćem ili pet na gostujućem. Imate sliku i to neko stavi na papir i na osnovu tog izveštaja donosite odluku da li ćete ga uzeti ili ne. To u ovom klubu nisam pronašao. To je frapantno, a najbolje bi bilo da mi to neko objasni. Generlani direktor, zajedno sa sporstkim direktorom da objasni kako se pravila odluka ko dolazi, ko ne dolazi, koga prodajemo i tako dalje. To fali i nejasno mi je. Voleo bih da pročitam intervju nekog bivšeg, kad su tužbe u pitanju. Imamo jednu apsurdnu stvar, imamo pretnju tužbe Večernjih novosti za 800.000 dinara, da se isplati u vezi nekih čitulja. U periodu kad je predsednik kluba bio generalni urednik Večernjih novosti.
- Kad je došla pretnja tužbom, zašto nije došla pre šest meseci ili osam, a što nije došla tad. Ako ne platite tih 800.000 dinara, mi ćemo tužiti, pa tužite. Toliko stvari ima koje nisam naveo, a tu su. Ne možete verovati. Naveo sam osnovno, da ljudi i navijači shvate da imamo mnogo posla. Ali imamo tih nekoliko stvari, tako da... Idemo u pravcu, jednostavno, voleo bih da dobijem odgovor na mnoga pitanja, a to možemo samo ako jednog dana neko odluči da to kaže. Kao što ja iznosim sve javno, kao što će neko posle mene pitati i tražiti objašnjenja, mi ćemo kad budemo otišli ostaviti iza nas sve napismeno, pisano kako se to u fudbalu radi zašto smo doneli takvu odluku i to je ono što treba da se vrati u ovaj klub i da li će neko snositi odgovornost. Jer je frapantno.
- Irriducibili
Ima li poniznog udovoljavanja preCednikovoj potrebi za beskrajnim zahvaljivanjem, što je naše pare velikodušno dao kao svoje?
non mollare mai
- Batica ubica
Nema, ovog puta je pričao o onome šta su iza sebe ostavili Vazura i Vučela. 53 miliona € duga, ugovorom garantovani % od obeštećenja igračima koji su prodati a sa kojima bi se ovi talili posle, dovođenje igrača bez ikakvog kriterijuma itd itd. Prvi put da neko izađe i da priča ovako transparentno po pitanju dugova FKPa.
Apropo zahvaljivanja sultanu, samo ću ponoviti ono što sam više puta napisao na KKP temi. Mi smo državni sportski klub koji itekako zavisi od države, kod njega je i nož i pogača i sve dok je tako nema potrebe za teranjem inata jer je to kontraproduktivno. Partizan je sportski klub a ne politička partija, Partizan treba sa svakom vlasti da bude u dobrim odnosima isključivo radi svojih interesa i ne treba da tera inat. Vlast se ruši na ulici/izborima a ne na stadionu/hali. Kao što su rekli Rasim i Mijatović, Vučiću pederu ne pomaže Partizanu ni malo, čak mu dosta odmaže. Prosto, od teranja inata klub kao klub nema ništa, tako sistem funkcioniše sviđalo se to nekome ili ne. Od toga klub ima samo štetu. I jednog dana kad se promeni vlast opet i sa novom vlasti treba biti u dobrim odnosima kakva god ona bila, to je način funkcionisanja ovog sistema. Ni meni se to ne sviđa ali to je tako kako je i neće se promeniti nikad verovatno.
Apropo zahvaljivanja sultanu, samo ću ponoviti ono što sam više puta napisao na KKP temi. Mi smo državni sportski klub koji itekako zavisi od države, kod njega je i nož i pogača i sve dok je tako nema potrebe za teranjem inata jer je to kontraproduktivno. Partizan je sportski klub a ne politička partija, Partizan treba sa svakom vlasti da bude u dobrim odnosima isključivo radi svojih interesa i ne treba da tera inat. Vlast se ruši na ulici/izborima a ne na stadionu/hali. Kao što su rekli Rasim i Mijatović, Vučiću pederu ne pomaže Partizanu ni malo, čak mu dosta odmaže. Prosto, od teranja inata klub kao klub nema ništa, tako sistem funkcioniše sviđalo se to nekome ili ne. Od toga klub ima samo štetu. I jednog dana kad se promeni vlast opet i sa novom vlasti treba biti u dobrim odnosima kakva god ona bila, to je način funkcionisanja ovog sistema. Ni meni se to ne sviđa ali to je tako kako je i neće se promeniti nikad verovatno.
- Irriducibili
Ceniš da sistematsko uništavanje FKP i krajnje neukusno favorizovanje mezimice, nije krenulo mnogo pre pederovanja? Za šta mu se tačno treba zahvaljivati, na tome što nas je doveo u dužničko ropstvo, ali nas je velikodušno ostavio u životu? Čovek patološki mrzi Partizan i godinama se iživljava nad nama, otpor i inat je sve šta smo imali na raspolaganju. Bar da sujetnu budalu nerviramo. Mada je sad deplasirano pričati o tome, krenuli cigani s pederovanjem. Za koju godinu ce se pričati kako su bili opozicija, a mi državni projekat. Deja vu. Bizon, Mijat i DJV kao poslednja linija odbrane režima
non mollare mai
- Batica ubica
Sve ja to znam odavno, ali šta je alternativa? Od pederovanja klub kao klub nema ama baš ništa samo probleme, to je jedino duševna hrana za navijače jer ga to nervira. A kod njega je i nož i pogača. Ni meni se ne sviđa ali to tako funkcioniše. Vidimo na primeru KKPa da možemo da budemo konkurentni, ako je cena toga da se neko iz vrha kluba zahvaljuje meni ne smeta ni najmanje.Irriducibili wrote: ↑Mon Dec 23, 2024. 11:58 pmCeniš da sistematsko uništavanje FKP i krajnje neukusno favorizovanje mezimice, nije krenulo mnogo pre pederovanja? Za šta mu se tačno treba zahvaljivati, na tome što nas je doveo u dužničko ropstvo, ali nas je velikodušno ostavio u životu? Čovek patološki mrzi Partizan i godinama se iživljava nad nama, otpor i inat je sve šta smo imali na raspolaganju. Bar da sujetnu budalu nerviramo. Mada je sad deplasirano pričati o tome, krenuli cigani s pederovanjem. Za koju godinu ce se pričati kako su bili opozicija, a mi državni projekat. Deja vu. Bizon, Mijat i DJV kao poslednja linija odbrane režima
Dalje, šta bi to Mijatović trebao da uradi u situaciji koju je zatekao? Dug preko 50 miliona €, tužbe iskaču na sve strane, UEFA monitoring je za 20ak dana a u klupskoj kasi Sahara. I šta bi trebalo, da se inati sa državom od koje u ovom trenutku zavisi? Nije ni lepo ni prijatno pročitati da zavisimo od Vučića ali to je tako. A zna se da je Evropa jedan od glavnih prihoda, ako ne igramo Evropu dolazimo u još gore probleme. Glumiti sad tu nekog buntovnika bi bilo kontraproduktivno, sigurno da bi porastao u očima navijača ali od toga klub ne funkcioniše. Najlakše je biti populista i pričati ljudima šta žele da čuju, ali to ne donosi rezultate. Ni operacija nije lepa ni prijatna, ali nekim ljudima može da spasi život. Tako je i sa ovim, snalaze se kako god mogu da bi spasili klub.
Elem, jednog dana će se promeniti i ova vlast i doćiće nova vlast ali šta ako sledeća vlast bude ista po pitanju Partizana i zvezde a šanse za to postoje? Hoćemo opet da teramo inat ili ćemo biti pametniji i prilagoditi se pravilima igre?
Apropo cigana i pederovanja, to je minorna manjina, retki pojedinci. Video si kako su prošli oni sa transparentom u Areni. A i što bi mu pederovali kad za njihov klub od '45 pa na ovamo niko nije uradio više od Vučića.
- Irriducibili
Kada vec praviš paralelu, kakav god da je i koliko god da je privatno i poslovno involvoran u sns, Ostoja za sve ove godine nije bio tako jadan i ponizan, koliko je Mijatovic u jednom obracanju. Da li bi trebalo da verujemo da je to zbog Partizana?
Ovde neki znaju da sam bio protiv pederovanja u samom početku. Naravno iz praktičnih razloga. Shvativši vremenom da nam se isto hvata, da necemo dobiti jednaki tretman, te da KKP praktično sami finansiramo, rastao je i u meni poriv da ga makar nerviramo
Što se FKP tiče, tek tu nema razloga za uzdržavanjem, još manje za kritiku sopstvenih navijača u ničim izazvanom zahvaljivanju. Na čemu se tačno zahvaljuje? Ko nas je doveo do tih €50+M duga? Ko je doveo i godinama nije dao da ode dvojac, koji nas je razvaljivao u svakom pogledu, dok nismo postali lešina? Šta još može da nam uradi, da nas ugasi? To nece uraditi taman da ga lično Mijatovic pederuje. Ne što ne bi želeo, vec zato što ne sme
Ovde neki znaju da sam bio protiv pederovanja u samom početku. Naravno iz praktičnih razloga. Shvativši vremenom da nam se isto hvata, da necemo dobiti jednaki tretman, te da KKP praktično sami finansiramo, rastao je i u meni poriv da ga makar nerviramo
Što se FKP tiče, tek tu nema razloga za uzdržavanjem, još manje za kritiku sopstvenih navijača u ničim izazvanom zahvaljivanju. Na čemu se tačno zahvaljuje? Ko nas je doveo do tih €50+M duga? Ko je doveo i godinama nije dao da ode dvojac, koji nas je razvaljivao u svakom pogledu, dok nismo postali lešina? Šta još može da nam uradi, da nas ugasi? To nece uraditi taman da ga lično Mijatovic pederuje. Ne što ne bi želeo, vec zato što ne sme
non mollare mai
- Batica ubica
O ovome pričam već godinama. Veliki broj igrača je propao jer je prerano ušao u prvi tim. Mladi igrači koji su fizički nedovoljno razvijeni za seniorski fudbal, mentalno daleko od nivoa potrebnog za prvi tim i kao takvi bez utakmice u seniorskom fudbalu ulaze u prvi tim i igraju. I naravno da će posle da propadnu. Ja bih uveo obaveznu pozajmicu u Teleoptiku minimum jednu sezonu za mlade igrače za koje se proceni da su najperspektivniji. Za 1/1.5/2 sezone igranja seniorskog fudbala mlad igrač prvo fizički očvrsne jer igra protiv odraslih ljudi, mentalno očvrsne kao što je Jovanović naveo i na kraju igra seniorski fudbal, sakuplja iskustvo. I kad dođe u prvi tim dođe već sa nekim iskustvom, a ne kao do sad uđu u prvi tim i ne znaju šta ih je snašlo. A zna se da se ne može golim dupetom među Turke.To jeste jedan primer i ko zna kako će se razvijati njegova karijera, ali je nevolja što su se negde Partizanovi talenti izgubili. Gde, zašto, kako?
„Problem se kojim se mladi fudbaleri sad suočavaju jeste što ne prolaze kroz Teleoptik na putu ka prvom timu. Generacije pre moje i posle moje su baš to radile. Kao neka vrsta usputne stanice. Kao što Crvena zvezda ima Grafičar. Igrali smo seniorski fudbal u Srpskoj ligi, protiv zahtevnih rivala, ’namazanih’ igrača. Znate li šta znači otići na gostovanje u Dobanovce ili se nameriti na Palilulac. Loši tereni, fizički jači igrači, sudije, gledaoci koji te prozivaju... Sve to pomaže da očvrsneš fizički i mentalno. Nove generacije to nisu imale. Malo nam je Teleoptik urušen i iz tog razloga deca iz omladinaca direktno dolaze u prvi tim, a preskaču Teleoptik. Bilo bi prirodno da imaju međustanicu“.
Čelsi to radi odlično recimo. Ris Džejms je bio na pozajmici pre prvog tima, Maunt je bio na više pozajmica, Tami Abraham je bio na više pozajmica, Fikajo Tomori je bio na više pozajmica, Kolvil je bio na više pozajmica, Čaloba je bio na više pozajmica itd itd. Sad će neko reći a šta ako taj mlad igrač neće da ide na pozajmicu? Ako neće pokažeš mu gde su vrata, nikoga ne treba moliti i na za kim ne treba kukati makar bio Jamal. Pozajmica je obavezna, ko neće nek ide gde god želi. E kad bi se tako klub postavio ne bi svaka šuša mogla da ga zajebava i ucenjuje.
Drugi je sport u pitanju, ali meni je uvek dobar primer kad Novica priča kako je on počinjao. Igrao na dvojnu registraciju za Mladost koja je igrala niže lige, prvo što je igrao veliku minutažu, imao slobodu da igra, da pogreši, igrao protiv odraslih ljudi očvrsnuo fizički, ojačao mentalno. Čak su i KKP neki mladi igrači ucenjivali u periodu 2017/18/19, tražili i minutažu, i dobar ugovor i to da se tolerišu kao mladi igrači pa niko od njih nije ništa napravio eno ih sad po šnj ligama tipa Pecarski, Tanasković mlađi za kojim se kukalo, Tadić, Pažin, Karapandžić, Sani Aranitović itd.
- Irriducibili
Primer Barselone ti ne ide u prilog, ako je klinac ekstra talenat, nadomestice fizičku inferiornost i nedostatak iskustva. Problem je što se kod nas sve i svašta naziva talentom, a ni na domacim livadama nisu sposobni da zaigraju. Zapušteni Ljajic dominira ligom, a pravi talenat kao ne bi mogao
Da se nadovežem, nije sve u ekstra talentu, postoje igrači koji radom stasavaju i prave karijeru. Otuda je razvojni tim svakako potreban, ali bojim se ne više na nivou druge lige, jer tek ona nema kvalitet. Ciganski klinci su pre svega po prvoligaškim filijalama, a ne u Grafičaru
Da se nadovežem, nije sve u ekstra talentu, postoje igrači koji radom stasavaju i prave karijeru. Otuda je razvojni tim svakako potreban, ali bojim se ne više na nivou druge lige, jer tek ona nema kvalitet. Ciganski klinci su pre svega po prvoligaškim filijalama, a ne u Grafičaru
non mollare mai
- Batica ubica
- Batica ubica
Da se dotaknem i veselog FKPa. Prema ovom čoveku što je došao da trenira neću biti kritičan jer prvo svaka mu čast što je došao da radi sa ovom ekipom maltene bez pojačanja, što bi Mijatović rekao sa osveženjima. I prihvatio je ugovor na pola sezone sa opcijom kluba da produži što je sasvim ok po klub, nismo se zarobili ugovorom. Vidim da je ideja da se igra neki ofanzivni fudbal i visoki presing ali bojim se da će od te ideje vrlo brzo odustati.
Ovaj Vukotić je solidno odigrao, čak je namestio i gol. Pokazao je nešto, ajde da to vidimo na duže staze. Milošević je nespreman došao, povredio se na prvom treningu, Boga pitaj kad će se oporaviti. Vidim da nisu uspeli da se reše Grimalda kao i da je Goh odjednom izronio u timu opet. Moram opet da ponovim da ja osnovano sumnjam da je Goh uopšte profesionalni fudbaler i da nas je neko dobro skamovao.
Mihajlo Ilić nikad neće naučiti neke osnovne stvari. Dečko, imaš 21 godinu igraš štopera, bio si u Italiji i vratio si se i opet ne znaš da markiraš. Ja bih se zapitao za svoju karijeru, to što ga ovi njegovi novinari hvale i kuju u nebesa što je kao neki tehnički dobar štoper, dečko ne zna osnove defanzive to pričam od jeseni 2023. A ni tehnički nije taj nivo štopera da može sad da se priča o nekom tehnički vrhunskom igraču.
Ovaj Vukotić je solidno odigrao, čak je namestio i gol. Pokazao je nešto, ajde da to vidimo na duže staze. Milošević je nespreman došao, povredio se na prvom treningu, Boga pitaj kad će se oporaviti. Vidim da nisu uspeli da se reše Grimalda kao i da je Goh odjednom izronio u timu opet. Moram opet da ponovim da ja osnovano sumnjam da je Goh uopšte profesionalni fudbaler i da nas je neko dobro skamovao.
Mihajlo Ilić nikad neće naučiti neke osnovne stvari. Dečko, imaš 21 godinu igraš štopera, bio si u Italiji i vratio si se i opet ne znaš da markiraš. Ja bih se zapitao za svoju karijeru, to što ga ovi njegovi novinari hvale i kuju u nebesa što je kao neki tehnički dobar štoper, dečko ne zna osnove defanzive to pričam od jeseni 2023. A ni tehnički nije taj nivo štopera da može sad da se priča o nekom tehnički vrhunskom igraču.