NBA

Sve o američkoj košarci.

Moderator: Moderator

Irriducibili

Re: NBA

Post by Irriducibili » Thu May 29, 2025. 7:17 pm

non mollare mai

Batica ubica

Post by Batica ubica » Thu May 29, 2025. 9:12 pm

Indijana ne samo što je u 4. utakmici igrala brutalno u napadu, takođe i odbrana je bila dobra. Imao sam utisak da su Niksi jako radili za svaki poen koji su dali. Irr je spomenuo Nismita koji je odlično čuvao Bransona, ali treba spomenuti i Nemharda, Mekonela, Tarnera, Sijakama, Haliburtona svi su oni dali odličan doprinos u odbrani.

U 4. utakmici se pojavio Maturin u napadu, bukvalno ne znaš odakle preti opasnost. Svi živi prete, svako može da ubaci 20.

Moram odati priznanje Taunsu, odigrao je mušku utakmicu da ovako igra tolom cele karijere ne bi ga bijo glas da je mekan. Hart baš loš. Još su Niksi pogodili brdo teških šuteva i opet nije bilo dovoljno.

Mislim da Niksima fali jos jedan skorer pored Bransona i Taunsa, ipak su Bridžis, Hart i Anunobi više igrači uloge nego skoreri.
Nisam čiko, nisam čiko ja!

Irriducibili

Post by Irriducibili » Sun Jun 01, 2025. 4:31 am

Imamo finale dva najbolja tima u plej ofu, bez ikakve dileme

Nadam se da finale nece biti jednosmerna ulica, te da se ovakva Indijana može suprotstaviti Oklahomi
non mollare mai

Batica ubica

Post by Batica ubica » Wed Jun 04, 2025. 11:59 am

Neočekivane vesti, Njujork smenio Tibodoa.

Irriducibili

Post by Irriducibili » Wed Jun 04, 2025. 3:14 pm

I nije neočekivano, takva je to sredina

Dan posle ispadanja KAT je bio izložen linču, jer bože moj ne postoji u odbrani. Brunson je tu još gori od njega, ali za sada nije meta

Ono jes da se za Tibsa govorilo da bi bejzbol igrao sa 9 igrača, ali objektivno nije ni imao ništa na raspolaganju. Pokušao je da proširi rotaciju, ali mu Payne, Wright ili Achiuwa nisu doneli ništa. Baš čudno

NY sa ovim rosterom može da trenira bilo ko, nema šanse za više od postignutog. Ali neka visi Tibs, ostalo ce se gurnuti pod tepih. Do naredne sezone
non mollare mai

Batica ubica

Post by Batica ubica » Fri Jun 06, 2025. 2:15 pm

Kakav prekoret Indijane :shok: :shok:

Da sam gledao utakmicu bez semafora, mislio bih da Oklahoma vodi 20-25 razlike kroz veći deo meča. Za sve ove godine gledanja košarke nisam zapamtio da je neki tim imao 19 izgubljenih lopti u jednom poluvremenu, a još manje da je neko sa tolikim izgubljenim loptama dobio utakmicu.

Veći deo tih izgubljenih lopti je bio posledica odlične i agresivne odbrane Oklahome, vrhunski igraju na strani pomoći, napadaju igrača sa loptom sa "slepe" strane, kao osice su. I tu pre svega Dort i Karuso kao dva vrhunska defanzivca. U 1. poluvremenu je odbrana bila vrhunska, mada im nekad puštaju da igraju i preko granice faula treba i to reći. U 2. poluvremenu nije bilo takve odbrane, kao da su se malo izduvali sa energijom.

U jednom trenutku je svaki napad Oklahome završavao poenima na obruču, Indijana nije mogla ništa da odbrani. Indijana je gubila lopte kao na traci (24 izgubljene lopte!), odbranu je igrala slabo većim delom utakmice i opet je celu utakmicu bila tu negde. E jedino u zadnja 2'-3' su ih stisli u odbrani, Oklahoma nije videla koš maltene. Čak je Oklahoma dobro šutirala za 3 to je 37% za 3 timski što je odlično, samo 6 izgubljenih lopti. Al nekako se i na 12-13 razlike osećalo da Indijana može da se vrati.

Ono što je dobra stvar Indijane je što nema nijednog igrača superstar nivoa tipa Jokić, Dončić, Kari, Lebron itd. ali imaju dosta dobrih igrača u rotaciji i više ljudi daje doprinos. Nije slučaj Lejkersa recimo ako ne krene Dončića ili Lebrona vidimo se nikada čujemo se još manje. Ako ne ide Haliburtona iskočiće neko drugi, treći, peti. I niko nije odigrao nešto spektakularno, a svi su dali svoj doprinos.

Obi Topin nije mogao da se sastavi defanzivno ali je spakovao 5 trojki i svaka u bitnom momentu, rešio je i onaj jedan mismeč. Sijakam je odigrao dobro, Mekonel sa svojom odličnom rolom, Tarner je u 2. poluvremenu imao svoju seriju, Haliburton, Nemhard sa nekim svojim poenima, Nismit sa 3 trojke od kojih je ona jedna bila iz kretnje pred kraj. Doprinos Brajanta, Maturina. Pokazna vežba kako treba da izgleda timska košarka.

Čudi me da Indijana nije stavila Nismita na Šeja, čovek je protiv Bransona pokazao da može značajno da oteža i najboljim igračima. Možda to čuvaju za naredne utakmice u seriji. Nemhard je bio Šejov čuvar većinu utakmice, mislim da je od lopte odigrao dobru odbranu pogotovo pred kraj utakmice, imao je i na lopti dobrih odbrana ali Šej je težak za čuvanje. Pogotovo što je on neko ko ima 25-30 šuteva po utakmici i gde će on obično dati 20+ poena, fora je da mu poremetiš % šuta što su oni delimično uspeli.

Dort i Karuso su uradili veliki posao u oba pravca pogotovo Dort sa trojkama. Ona odbrana na Maturinu pri kraju, kako je ostao vertikalan u onoj situaciji baš je i Edin spomenuo u prenosu. Karuso je radilica kakvu svaki trener želi da ima. I tu je negde bio i problem Oklahome, što se sem njih dvojice više niko od pomoćnog osoblja nije pojavio. Džejlen Vilijams bek je imao 17 poena ali sa 6/19 iz igre, Hartenštajn je imao dobru rolu ali ne preterano lopti, Holmgren 2/9 iz igre.

Mišljenja sam da Indijana više ne može ovako loše da izgleda defanzivno a da se više neće ponoviti ni utakmica sa ovim brojem izgubljenih lopti. I takvi su opet pobedili u gostima, a nameće se pitanje šta će biti ako budu bolji. S druge strane Oklahoma je izgubila samo 6 lopti, ukrala 14, šutirala 37% za 3, odigrala odličnu odbranu više od jednog poluvremena i opet izgubila. Videćemo kako će se psihički vratiti Oklahoma, iz utakmice gde su vodili celim tokom i koju su imali. Uzme li Indijana i 2. utakmicu... Mada njima je najbitnije da odbrane domaći teren sad, ako to urade biće šampioni.

Batica ubica

Post by Batica ubica » Fri Jun 13, 2025. 10:12 pm

Vrhunska odbrana Indijane u 3. utakmici. Nemhard pre svih a potom i Šepard su dobro namučili Šeja, naradio se za svaki koš koji je dao. Takođe Tarner odlična odbrana, Halibarton sa strane pomoći, TJ Mekonel sa svojom ludačkom energijom.

Opet je iskočio Maturin kod Indijane. Topin odlična utakmica, Nismit je imao bitne šuteve. Opet je maltene svako dao doprinos.

Čak su se svi nosioci Oklahome pojavili, pojavio se i Dort sa trojkama ali su stali u 2. poluvremenu, previše su zavisili od Šeja i Vilijamsa. Indijana ima večeras veliku šansu, ukoliko dobiju...

Irriducibili

Post by Irriducibili » Sat Jun 14, 2025. 2:45 pm

Šta ti je košarka....

Indiana je sinoc stradala na način na koji su drugima otimali pobede. Sve su imali u svojim rukama, vodili, OKC nije mogla ništa da ubaci, delovalo je da idu na ogromnih 3:1

A onda je u zadnja 4 min OKC izvukla defanzivni maksimum i krenuo je one man show. SGA je uzeo loptu i strpao 15 poena u tom intervalu. Veliki igrač

Sve u svemu, Indiana pruža otpor iznad svih očekivanja, sjajno igraju. Izvanredan protok lopte, klupa donosi u fulu, SGA je pritisnut po celom terenu, nekad ni loptu ne može da primi

Odavno nisam gledao bolje finale, više nema dileme da ga igraju dva najbolja tima
non mollare mai

Batica ubica

Post by Batica ubica » Sun Jun 15, 2025. 11:11 am

Mogu reći da sam uživao u intenzitetu 4. utakmice, prava plej of košarka. Agresivne odbrane obe ekipe, jedni drugima u dresu, jaki faulovi, bez lajanja i prozivanja. Muška košarka.

Elem, Indijana ih je imala, delovalo je da je ovima voda u ušima. Moram ponovo da pohvalim odbranu Nemharda, i na lopti i od lopte je odigrao odličnu odbranu na Šeju iako mu je jednom-dva puta uspeo da pobegne od lopte jer je gledao loptu ali kao što je Irr napisao često nije mogao ni da primi loptu od njega. Mora mu se odati priznanje na odbrani, dokazao je da je vrhunski defanzivac.

Pogotovo igrati protiv Šeja je vrlo zajebano iz više razloga. Prvi jer je vrhunski igrač, sa vrhunskom poludistancom i završnicom oko obruča. Drugi su faulovi koji nije tek tako dobijao u 4. utakmici mada je opet izvukao neka kurtonska bacanja. Treće ne smeš da mu skočiš na šut jer uleće u tebe ili izbacuje nogu, maltene svaka poludistanca mu je otvorena iz straha defanzivca da ne napravi faul na šutu, svi se izmiču. I četvrto, korišćenje lakta i guranje defanzivca prilikom ulaza, na šta sudije ostaju neme. Šej je delovao prilično umorno u nekoliko navrata, baš su ga izmorili Nemhard i Šepard pre svih.

Jedno je separacija, jedno unošenje ramena al čovek lagano uvali lakat i skloni defanzivca i napravi sebi poziciju za šut, sudije ni da razmisle o faulu u napadu. Treći snimak je najjači, čovek sklanja Nismita laktom i pravi korake i nikom ništa, igra se dalje. I generalno u NBA se ovo pušta, kako neko može da igra odbranu kad napadač može kad hoće da ga skloni laktom/podlakticom, može da upeca faul na 5 načina, može da napravi korake? Maltene nemoguća misija.

Nismitu je više odgovarao Branson nego Džejlen Vilijams sa kojim ima više problema.

Halibarton je odličan defanzivac sa strane pomoći, kad je fokusiran može da napravi velike probleme. Takođe, Halibarton me malo podseća na Ronda iz Bostona. U 4. utakmici je u 1. poluvremenu kontrolisao celu utakmicu sa samo 3 ubačena poena. To je isto Rondo radio, da 4-5 poena za poluvreme ali kontroliše celu utakmicu, deli loptu, igra odbranu. To mi je najveći kvalitet jednog plejmejkera, da može da utiče na utakmicu bez da daje koševe.

Obi Topin sjajna utakmica ofanzivno. Odavno nisam video da neki rotacioni igrač ima onako raznovrsnu napadačku partiju. Trojke, poludistanca, iz pika, iz ofanzivnog skoka, bacanja. I to je negde i snaga Indijane, ko god uđe može da da 20+ poena.

Maturin je za razliku od 3. utakmice bio u kontra ritmu. U 4/4 3 promašena bacanja i onda 2 faula pre izvođenja lopte gde je poklonio 2 bacanja Oklahomi. Tarner takođe van ritma u šutu.

Šej je zaradio svaki poen kao što sam napisao gore, naterali su ga Pejsersi da maksimalno radi za svaki poen i da se oseća neugodno. Ipak, njegova igra se poludistance je toliko dobra da čim malo ostane sam to je koš. Pogodio onu ključnu trojku, kao i ona odbrana na Halibartonu kad mu je izblokirao šut. Treba reći i da je završio meč bez asistencije prvi put ove sezone.

Džejlen Vilijams je držao glavu iznad vode Oklahomi kad je bilo gusto. Sviđa mi se to što preuzima na sebe, bez oklevanja. Holmgren odlična uloga sa ona 2 ofanzivna skoka nakon Šejovih promašaja gde je ostavio Oklahomu u igri.

Karuso fenomenalna utakmica, čovek u svakoj utakmici pronađe način da iskoči i napravi razliku. 20 poena rotacijskog igrača kojem je odbrana primarni zadatak, sa samo 9 uzetih šuteva i 5/7 sa bacanja. Dort samo jedna šutnuta trojka i to ona gde mu je Halibarton bio u dresu, to je dugo bila jedina trojka Oklahome. I to je velika stvar jer je Oklahoma na strani dobila utakmicu sa 3/16 za 3.

Oklahoma je vratila prednost domaćeg terena, da vidimo da li Indijana ponovo može do brejka sad.

Irriducibili

Post by Irriducibili » Sun Jun 15, 2025. 4:35 pm

SGA je napravio faul, pa potom korake, ali nedostaje početna slika, na kojoj se vidi kako Nesmith pravi faul koji svemu tome prethodi. Ništa novo da je sudjenje loše, ali nijedan tim nije favorizovan
non mollare mai

Batica ubica

Post by Batica ubica » Fri Jun 20, 2025. 2:34 pm

Posle 5. utakmice sam očekivao odgovor i pobedu Indijane ali ovoliko ubedljivo verovatno ni Redži Miler i Leri Brd nisu očekivali. Verovatno najbolja utakmica Indijane u sezoni.

Da malo prokomentarišem i 5. utakmicu. Kada se igra u Oklahomi kao da se uvek igra ista utakmica. Oklahoma stisne na početku i napravi razliku pa se Indijana vraća kroz utakmicu, a pritom izgubi brdo lopti. Vrhunska utakmica Džejlena Vilijamsa u 5. utakmici, kao i dvojca Vigins Volas koji su bili X faktor. Ovamo Mekonel vrhunska utakmica, Sijakam pola pola, Halibarton se raspao poenterski, Nemhard pogubio lopte.

Ipak, Indijana se vratila. I to kako. Odbrana fenomenalna, ovoga puta i na Šeju i na Vilijamsu i na svima ostalima. Dort nije imao nijedan otvoren pogled, svaki šut je bio pariran. Na obruču su Tarner i Sijakam radili veliki posao. Naravno Nemhard sa vrhunskom odbranom na Šeju, Nismit sa odličnom odbranom na Vilijamsu koji mu pravi probleme tokom cele serije. Onda ostali kad preuzmu Šeja isto su uradili odličan posao, nije pravio prednost iako mu je opet puštano da gura ljude laktom u grudi i pravi separaciju.

I kako ti da čuvaš ovako dobrog igrača kad mu je ovo dopušteno u svakom trenutku?

Halibartonova ubedljivo najbolja utakmica u seriji. Šut ga je krenuo i kad je tako dalje sve dolazi po inerciji. Odbrana opet odlična na strani pomoći ukrao je neke lopte, otvarao kontre. Kako čovek otvara tranziciju, oni pasovi za Sijakama i Šeparda... I na sve to igrao sa istegnućem lista.

Sijakam vrhunska utakmica takođe. Ceo repertoar, poludistanca, trojka, ulazi, tranzicija, niski post. Odbrana izuzetna. Nemhard pored odbrane vrhunski napad, na kraju drugi najefikasniji u Indijani. Vrlo vešt u završnici oko obruča, kako je samo završio pored Holmgrena u jednoj situaciji, pa i ona jedna asistencija bez gledanja za Tarnera.

Obi Topin igra odličnu seriju, tačno zna koja mu je uloga i ne izlazi i njenih okvira. Upotebljiv igrač na više načina u napadu, vrlo zahvalan timski igrač što se kaže.

TJ Mekonel :blue: Niko ne može da me ubedi da u njemu nema vrele južnoameričke krvi. Ovo je taj mentalitet, nož u zubima i borba prsa u prsa sa bilo kim. U 5. utakmici ih je stavio na leđa u 3/4, sad je sam odbio nalet Oklahome u 2/4. I sve to bez šuta za 3 poena. Kakva igra na poludistanci, onda kako pravi prednost prvim korakom, završava pored znatno viših čuvara. Nema ga puno u odbrani jer je realno visinski mismeč za Šeja koji je 10+ cm viši ali i tu je svuda, krade lopte, pojavljuje se sa strane pomoći, kupi ničije lopte, skokove. Kakav karakter, kakav igrač.

Indijana je ubedljivo dobila utakmicu sa vrlo lošom igrom Tarnera u napadu, Maturin nije uradio ništa imaju i taj luksuz. U Oklahomi je jedino Hartenštajn delovao spremno da se "pobije", čak je probao sa onom iznuđenom tehničkom da malo zakuva ali je bilo jasno krajem 2/4 da će biti majstorice. Čak su mi igrači Oklahome već u 2/4 delovali kao da im je jasno da će morati da igraju majstoricu. Dovoljno govori da je Oklahoma povukla startere na početku 4/4.

E sad, ovo je baš zajebano za prognozu. Po meni, Oklahoma je favorit i dalje. Razlog je prost, sve 3 utakmice kod kuće Oklahoma je mlela Indijanu od samog starta. Mislim da će tako biti i ovoga puta i da će Oklahoma osvojiti. E sad, ima i onaj pritisak koji je sad na Oklahomi. Majstorica kući, svi očekuju pobedu, propuštena jedna prilika za titulu. Ovi dolaze rasterećeniji i opušteniji i nakon pobede od stoka razlike. Ne bi me iznenadilo da bude 20 za Oklahomu, a takođe ne bi me iznenadilo ni da se Oklahoma raspadne slično kao i sinoć.

Batica ubica

Post by Batica ubica » Sun Jun 22, 2025. 7:31 pm

Pred samu majstoricu imamo i prvi veliki trejd ovog leta, Durent ide u Hjuston za Džejlena Grina, Dilona Bruksa, 10. pika sa ovogodišnjeg drafta i 5 pikova druge runde.

https://x.com/ShamsCharania/status/1936826228108931393

Iskreno čudi me da je Hjuston dao Bruksa, nisam to očekivao. Džejlen Grin manje više, ne možeš ni da računaš ozbiljno na čoveka koji boji nokte. Kako ga je Drejmond ugasio i dalje mi je smešno :lol:

Ajde i tih 5 pikova druge runde to je ipak druga runda mada će to značiti Finiksu koji mislim da je tanak sa pikovima, kao i ovaj 10 pik. Rešili su se Durenta, još da se reše Bila mada će to biti vrlo jebem zadatak zbog no trejd klauzule.

Kako će se Bruks i Buker pobiti na prvom treningu već vidim :D :D Još kad Bruks krene sa onom njegovom fizikalnom odbranom Buker ima da se naljuti i da ode sa loptom kući :D

Irriducibili

Post by Irriducibili » Sun Jun 22, 2025. 11:08 pm

Pa koga je drugog Hjuston mogao da da umesto Bruksa?
non mollare mai

Čekićar

Post by Čekićar » Mon Jun 23, 2025. 5:37 am

Haliburton krenuo tekmu bas sa mudima,maksimalno agresivno i sjebe ahilovu i tu je bio kraj vec na samom pocetku...

Oklahoma jeste tokom cele sezone bila najbolji tim i nema im se sta oduzeti ali cinjenicno stanje je sledece da su direktno protiv njih rivali ostali bez Moranta i Haliburtona...Takodje GSW bez Stefa,Boston bez Tatuma...Treba dosta srece da bi se uzeo prsten sto potvrdjuje i to da u poslednjih 7 godina imamo 7 razlicitih sampiona..

Kako je presao igricu Presti dovoljno govori podatak da sledece sezone OKC ima 4 pika prve runde kao da su u rebildingu a oni prvaci...Kapa dole velikom majstoru ove igre...

Raketama je u ovom PO falio neki rutiner,odbrana je bila odlicna ali se napad patio,dolaskom KD-a ako ostane zdrav,kontenderi po mom misljenju...

Irriducibili

Post by Irriducibili » Tue Jun 24, 2025. 12:15 am

Kako je serija odmicala, stekao sam utisak da se sve više ljudi opredeljivalo za Indianu, iz potpuno razumljivih razloga

Niko nije verovao u njih, osim njih samih. A oni dodjoše na meč do titule. Otuda je Halijeva povreda dodatno tragična, oduzela im je priliku da probaju

S puno strasti i emocija su igrali ceo play off, otuda ne čudi kiša suza posle epiloga. A stvarno su igrali košarku, brzo, nesebično, sa potpunom nepoznanicom ko ce na kom meču da se pojavi

OKC je zasluženo prva, tu nema zbora, SGA je zaista MVP, ali neke stvari nisu šampionske u tom timu. Svaka čast na odbrani, ali njihov napad je žalosno nemaštovit, ne postoji plan B, vec se sve svodi na to da SGA rudari isplaženog jezika do poda. Ne pamtim kamenjarenje kakvo su oni priredili. Sa brdom pikova koje imaju, nužna je prekompozicija tima. U suprotnom im preti ono sad i nikad više
non mollare mai

Post Reply