Liga Šampiona

Sve o evropskom fudbalu.

Moderator: Moderator

Irriducibili

Re: Liga Šampiona

Post by Irriducibili » Thu Apr 16, 2026. 11:12 pm

Fakat je da Vinčic nije imao osecaj u kojoj fazi utakmice donosi takvu odluku, ali osnova svega je retardiranost Camavinge. Kukanje na sudjenje je besmisleno, postupio je po pravilima
non mollare mai

Batica ubica

Post by Batica ubica » Sat Apr 18, 2026. 12:18 pm

Potpuno se slažem, ne možeš onako da nosiš loptu posle faula i to sa žutim kartonom. Još samo da dodam da je Kamavinga, iako nema previše godina (23 godine), daleko od neiskusnog igrača. Njemu je ovo 5. sezona u Realu a ukupno 7. seniorska sezona u karijeri, već je po 2 puta je osvajao LŠ i La Ligu. Vrlo glup potez, zasluženo je isteran napolje.
Nisam čiko, nisam čiko ja!

Batica ubica

Post by Batica ubica » Fri Apr 24, 2026. 6:47 pm

Disciplinska komisija UEFA izrekla je oštru kaznu Argentincu iz Benfike. Dvadesetogodišnji krilni napadač suspendovan je na ukupno šest utakmica zbog "diskriminatornog ponašanja i korišćenja homofobnih uvreda" (kako piše u zvaničnom obrazloženju) na račun zvezde Real Madrida, Vinisijusa Žuniora. To znači da će Prestijani u međunarodnim takmičenjima da preskoči prvih šest od osam kola grupne faze tokom sledeće sezone, to jest sva kola koja se igraju do kraja 2026. godine, bilo u Ligi šampiona ili Ligi Evrope. Preostala dva kola kada Prestijani bude imao pravo nastupa, igraće se u januaru 2027. godine.

Prestijani nakon meča je oštro demantovao rasizam, a istraga UEFA, koja je trajala dva meseca, utvrdila je da Argentinac nije lagano, jer mu zaista nije uputio rasističke uvrede, već je upotrebio termin "maricón" - težak homofobni status na španskom jeziku( često se koristi kao pogrdni izraz za homoseksualca ili kvir muškarca, često implicirajući ženstveno ponašanje i aludirajući na izraze kao što su: tetkica, kukavica, plači***ka). Zanimljivo je da je UEFA preinačila prvobitne sumnje o rasizmu u presudu za homofobiju, nakon što je utvrđeno da je igrač koristio pomenutu psovku, dok dokaza za majmunske krike ili direktne rasne uvrede nije bilo dovoljno.
Prestijani jedan je od nas :D :D

Batica ubica

Post by Batica ubica » Wed Apr 29, 2026. 4:02 pm

Irriducibili

Post by Irriducibili » Wed Apr 29, 2026. 5:39 pm

Videcemo da li sam u pravu, ali večeras očekujem faktor iznenadjenja, da Atletiko krene ofanzivno, mimo svih očekivanja

O onome od sinoc, izlišno je bilo šta reci. Ko je gledao, u šoku je poput mene, ko nije, nikada nece saznati šta je propustio, jer se ne može adekvatno prepričati. Potpuno druga dimenzija
non mollare mai

Batica ubica

Post by Batica ubica » Wed Apr 29, 2026. 5:43 pm

Irriducibili wrote: ↑
Wed Apr 29, 2026. 5:39 pm
Videcemo da li sam u pravu, ali večeras očekujem faktor iznenadjenja, da Atletiko krene ofanzivno, mimo svih očekivanja

O onome od sinoc, izlišno je bilo šta reci. Ko je gledao, u šoku je poput mene, ko nije, nikada nece saznati šta je propustio, jer se ne može adekvatno prepričati. Potpuno druga dimenzija
Upravo tako, svaki komentar je suvišan. Još je falilo da Bajern izjednači na 5:5 pa da bude savršena utakmica.

Gledaj kad se Atletiko-Arsenal završi 0:0 u obe utakmice i kad ode na penale :D :D Ja očekujem 1:0 za Atletiko večeras.

Čekićar

Post by Čekićar » Wed Apr 29, 2026. 6:05 pm

Samo cu citirati najveceg…

5:4 je hokej rezultat..

Inace Pereze digao ruke od lap top strucnjaka,link upova,golmanovih dijagonala,integrisanih bekova,vertikalnih kretnji izmedju linija i vraca najveceg za last dance…

Sprdnja na racun Atletika i Arsenala ne pije vodu jer Bayern ili Psg uopste nece demolirati bilo koga od ove 2 ekipe sta vise bice cupaj travu maskiraj se…A Arsenal je tog Bayerna u grupi demoliro…

Čekićar

Post by Čekićar » Wed Apr 29, 2026. 7:40 pm

Sad sam pricao sa jednim drugarom koji je fudbalski trener…

Kaze mi za siroke narodne mase jako dobra utakmica ali sa fudbalskog aspekta jako neozbiljna utakmica…Saglasan max

Batica ubica

Post by Batica ubica » Wed Apr 29, 2026. 8:59 pm

@Čele
Tu sad imaju dva ugla gledanja: aspekt zabave a s druge strane naravno prevelika otvorenost i obe ekipe.

To najbolje opisuje izjava Kompanija od sinoć da je stil igre kao religija i da tu nema menjanja, prakitčno slepo držanje bez prilagođavanja. Ne čudi jer je sa Barnlijem ispao iz lige na način na koji je ispao, nije hteo da se prilagodi do pred sam kraj kad je već bilo jasno da će u Čempionšip. Enrike je vrlo sličan trener što smo videli i sinoć, na 5:2 ne zatvara utakmicu nego se ide dalje po još golova.

I tu sad upada ona priča o balansu i da nijedna krajnost nije dobra. Nije dobar ni Sem Alardajs Neško Milovanović stil fudbala ali iz stručnog (nisam stručnjak naravno) ugla gledanja nije dobro biti previše otvoren. Trebala bi da se dese neka prilagođavanja, da se nađe balans. Sećam se kad je Flik posle osvajanja LŠ sa Bajernom rekao kako je on pred neku utakmicu rekao ekipi da moraju da igraju visoko a jedan igrač ga je pitao zar nije previše rizično ako oni izađu tako visoko. Na šta mu je Flik rekao mi smo Bajern i mi moramo stalno da igramo visoko i da rizikujemo. I ko se seća 1/2 finala sa Lionom na primer setiće se koliko je šansi Bajern otvorio Lionu u prvih 15' utakmice svojom visokom postavkom. Lion to nije iskoristio, Bajern je dobio 3:0 i otišao u finale. I u finalu protiv Pariza su otvorili nekoliko šansi previsokom zadnjom linijom ali je Nojer odbranio sve živo.

Liverpul je sa Klopom imao period od 2.5 sezone (2018-2020) gde su umesto gegenpresinga i otvorene igre na gol više igrali pragmatičnije i zatvorenije pa su osvojili LŠ i PL i igrali još jedno finale LŠ. Pa se posle osvajanja PL Klop vratio na ultraofanzivan fudbal. Sećam se baš PL 20/21 početak sezone Liverpul dobija Arsenal 2:1 gde Roj Kin komentariše da je Liverpul bio previše otvoren i da se loše branio, da su dopustili previše šansi na šta je Klop rekao u fazonu ja znam da Obamejanga ne možeš da braniš sa visokom zadnjom linijom ali to je naš stil fudbala, mi tako igramo. 6 dana posle su izgubili 7:2 od Aston Vile. To je bilo pre povrede Van Dajka.

Za nas koji imamo pragmatičnije shvatanje fudbala ono sinoć je bilo previše otvoreno. I realno jeste, rezon je bio da se uđe oprezno u utakmicu. Ali drugačiji ljudi imaju drugačija shvatanja. Kao što je za mene Parizov stil igre u košarci čisto divljanje za nekoga je to pravi primer moderne košarke. Dok je za mene strong difens end tranzišn ofens vrhunac košarke za nekoga je to staromodno.

Irriducibili

Post by Irriducibili » Wed Apr 29, 2026. 9:20 pm

Batice, šta znači pragmatičnost kada pišeš o aktuelnom evropskom prvaku i glavnom izazivaču? Dakle dokazano dve nqjbolje ekipe u Evropi. Čega i koga oni treba da se plaše, zašto bi bili oprezni, kada redovno pobedjuju u igri na gol više. Na kraju krajeva, te ekipe su sastavljene od fudbalskih velemajstora, kojima defanziva nije jača strana. Secaš se GSW dominacije, ne bi je bilo da je primarna bila defanziva. Svako ima svoj stil, tako i ova dva fajtera, beskrajno samouverena u svoj jači udarac. Dodao bih tu i Barsu, ali oni još uvek nemaju timski kvalitet, da ne bi bili kažnjeni od namazanih
non mollare mai

Batica ubica

Post by Batica ubica » Wed Apr 29, 2026. 10:08 pm

Irriducibili wrote: ↑
Wed Apr 29, 2026. 9:20 pm
Batice, šta znači pragmatičnost kada pišeš o aktuelnom evropskom prvaku i glavnom izazivaču? Dakle dokazano dve nqjbolje ekipe u Evropi. Čega i koga oni treba da se plaše, zašto bi bili oprezni, kada redovno pobedjuju u igri na gol više. Na kraju krajeva, te ekipe su sastavljene od fudbalskih velemajstora, kojima defanziva nije jača strana. Secaš se GSW dominacije, ne bi je bilo da je primarna bila defanziva. Svako ima svoj stil, tako i ova dva fajtera, beskrajno samouverena u svoj jači udarac. Dodao bih tu i Barsu, ali oni još uvek nemaju timski kvalitet, da ne bi bili kažnjeni od namazanih
Ne kažem da treba da postave bunker na početku ali recimo na 5:2 su mogli da probaju da zatvore utakmicu, da ne budu onoliko otvoreni. Ali kao što si i rekao, oni od takvog fudbala i žive i umiru, kao što je i Kompani rekao posle utakmice. Nekad je malo pragmatičnosti dobro.

Čekićar

Post by Čekićar » Thu Apr 30, 2026. 12:49 am

Evo ja cenim da ATM ili muceni ARS osvajaju protiv tih mega timova iz razloga sto su dovoljno tvrdi i kompaktni,takticki dobro stoje a u napadu isto tako dovoljno brzi da iskoriste visoku liniju protivnika...

Nije slucajno sto ATM jebe Barsu gde god je vidi...

Drugo to stvara problem sto se svi treneri identifikuju sa njima i zele da igraju tako sa ocajnim igracima i onda 90% ekipa strada a oni sebi prave licne karijere jer taktika je religija,vecu glupost nisam cuo u sportu...

Batica ubica

Post by Batica ubica » Fri May 01, 2026. 11:13 am

Tu se sad sukobljavaju dve strane. Prema ustaljenom mišljenju vrhunski sport mora da bude spektakl, jer je sport u osnovi industrija zabave. Zato budu komentari ljudi posle nekih finala kako je utakmica bila dosadna, nedostojna finala itd. A u stvari ljudi samo zbog toga što je u pitanju finale očekuju spektakl.

E sad, druga strana je da je sport posao kao i svaki drugi i da treneri često gledaju da izvuku najbolje od onoga što imaju. I to u dosta slučajeva ne donosi spektakl. Tako da je kritika za zanemarivanje defanzive potpuno opravdana jer treneri jedan deo posla nisu uradili na dobar način.

Kako je skoro Vembanjama rekao da je odbrana u košarci pola igre, to isto važi i za fudbal. Kao što smo npr. mi kritikovali Duljaja ili Đukića (na početku 2. mandata) da su im ekipe bile previše otvorene i da je bilo lako da se igra protiv njih, tako isto važi i za Bajern i PSŽ. Ali upravo je zbog toga utakmica bila vrlo zanimljiva za gledanje, jer je bilo dosta golova, dosta šansi, dosta prostora na obe strane. Na trenutke je bilo kao košarka sa kraja na kraj.

Vrhunski sport teži ka tome da svaka utakmica bude spektakl zbog gledanosti i na kraju zarade. Evo polako se priprema teren za promenu pravila ofsajda, da se uvede Vengerovo pravilo sve da bi bilo više golova. I to će doneti više golova ali samo na početku, dok se igrači i treneri ne prilagode. Onda više niko neće igrati na ofsajd zamku, vratiće se markiranje kao nekad, niska i srednja zona i u stvari biće manje golova.

Slično je uradio NBA sa uvođenjem defanzivne 3 sekunde, to se uradilo da bi bilo više koševa, da se napad favorizuje, da se otvori teren. Jednostavno prosečnog gledaoca ne interesuje da gleda kako je centar odigrao dobro preuzimanje na plejmejkeru već hoće da gleda kako neko nekome kuca na glavu. I sve to jer je sport u osnovi zabava, spektakl. Ali ima nas koji to gledamo na drugi način, koji gledamo malo dublje. Koliko puta smo samo za vreme Želimira rekli ofanzivno igramo vrhunski ali u odbrani smo loši, kasne rotacije, ne možemo da zagradimo itd. Jer je to nama davno prestala da bude zabava, ako je ikad i bila.
Čekićar wrote: ↑
Thu Apr 30, 2026. 12:49 am
Drugo to stvara problem sto se svi treneri identifikuju sa njima i zele da igraju tako sa ocajnim igracima i onda 90% ekipa strada a oni sebi prave licne karijere jer taktika je religija,vecu glupost nisam cuo u sportu...
E to je to, doći će opet neki Kompani u Barnli, Bijelsa u Lids ili Martin u Sautempton pa će probati da glume Pariz ili Bajern. Ali oni nemaju Kvaracheliju, Kejna, Olisea, Dembelea, Dijaza i ostale majstore fudbala. A evo pisali smo i ove sezone, Danijel Farke koji je sa Noričom tako igrao 2 puta, jednom lagano ispao a drugi put je bio na dobrom putu ove sezone se prilagodio i evo večeras će verovatno overiti opstanak protiv Barnlija.

Irriducibili

Post by Irriducibili » Wed May 06, 2026. 1:28 pm

Nedopustivo je da u 1/2 LŠ jedan tim bude brutalno pokraden, a da to, osim nekog kratkog sudijskog hladjenja, ne bude motiv za ozbiljno preispitivanje svega što se dešava, a posebno pravila. Jer u vreme vrhunske tehnologije, neshvatljivo je da ljudski faktor ima toliki uticaj

https://x.com/i/status/2051759471475687501

https://x.com/i/status/2051769417193943538

https://x.com/i/status/2051762568843428319

Plus detalj koji nam uopšte nisu ni ponovili u direktnom prenosu, a desio se pri rezultatu 0:0. Pomocnik je za ovo mahao ofsajd, a ishod bi bio čist penal

https://x.com/i/status/2051938425155068351

https://x.com/i/status/2051927935741808719

Sramno ponašanje trenera, igrača, skupljača lopti Arsenala i naravno sudija u nadoknadi, su priča za sebe. Od 5 i po minuta, lopta je bila u igri minut i po. A žute kartone nije ni obračunao

Sramno!!!
non mollare mai

Irriducibili

Post by Irriducibili » Thu May 07, 2026. 4:22 pm

https://www.mozzartsport.com/fudbal/ves ... deo/543145

Fudbal se sve više udaljava od žalosne imitacije sa naših livada
non mollare mai

Post Reply