E sad, prema svecu i tropar. Pre 7-8 godina bi sama borba za plej-of bila veliki uspeh, danas bi i plej-in bio neuspeh. Upravo zato što je Želimir trener, očekivanja su svima automatski veća. S druge strane i on je upravo zbog svog imena i reputacije dobio 4 sezone zaredom najveće budžete u istoriji kluba i priliku da bira koga želi da dovede.
Zamerke idu na ove stvare koje se ponavljaju, kao što je Čele naveo. Meni je prva pristup u određenim utakmicama. Želimir je neko čije su ekipe bile poznate kao kaznena ekspedicija, gde zalaganje, fokus i stav nikad nisu bili upitni. Kod nas je i ove i prošle sezone itekako bilo takvih utakmica, gde smo ulazili lagano pa smo dobijali po ušima. To je prva stvar, bez toga se ne može ništa ko god bio trener i ko god igrao. Onda kao što je Čele naveo loše građenje, mali faulovi, izvođenje auta. Sve su to problemi koji se vuku duže vreme i koji nas koštaju utakmica.
Dodao bih na ovo preveliku zavisnost od nekih igrača. Prevelika uloga za Pantera 1. i 3. sezone pogotovo prošle gde je morao da bude i primarni skorer i primarni kreator a bilo je jasno da ne može, uloga Avramovića kome je sve bilo dopušteno a još je bio guran na plejmejkera što takođe ne može, Anđušić sa loptom u rukama, Doužer u korneru umesto kao primarni kreator, Jaramaz na lopti, iskakanja Kaminskog itd itd. Pa čak je i ove sezone tako bilo u nekim utakmicama, lopta Kalriku ili Braunu a ostali se sakriju iza njih. Bilo je promašaja, Kaminski, Jaramaz, Madar (realno promašaj i pored ok 2. sezone, daleko od onoga šta je najavljivano), Kuruc a realno i Balša. Ali opet to je priroda posla, Klop plati Darvina 85 miliona € a ovaj bude daleko od nivoa cene koje je plaćen, Pep plati Kalvina Filipsa 50 miliona € a počne mu 6 utakmica za 1.5 sezonu, plati Dokua 60 miliona € gde realno nije igrač tog klalibra itd itd.
Drago mi je da si ovo spomenuo. Kao što kaže Pešić bez dorbih igrača nema ni dobrog trenera. Kao što sam pisao i ranije, trener može da učini igrača i ekipu maksimalno 15%-20% boljom. Trener može da popravi zalaganje igrača, da popravi fokus, stav, da da neke drugačije taktičke instrukcije gde bi igrač izgledao bolje ili manje loše, da ga svojim instrukcijama dovede u poziciju da igrač napravi nešto. Sve ostalo je na igraču. Ne može trener da šutne umesto igrača, ne može da donese odluku umesto njega. Trener može da nacrta šta hoćeš ako igrač to ne sprovede džabe. Trener u fudbalu može svom igraču da objasni kako i gde da napada dubinu ali ne može da napadne dubinu umesto njega. Treneri ne igraju.Čekićar wrote: ↑Mon Mar 24, 2025. 11:47 amGeneralno se preuvelicava uloga trenera u sportu,ona je bitna ali ne toliko koliko se predstavlja jer dzaba ti sve pripremis ako tvoji igraci nisu u stanju da to sa papira prenesu na parket..Ipak je kvalitet tima,igraca najvaznija stvar..Oni su ti koji donose odluke koje uticu direktno na rezultat..
Dobar primer je i Murinjo,kazu ljudi gotov je,prestala magija....Nije on gotov vec u poslednjih par sezona nema kvalitet rostera koji je imao kada je dominirao...Pitajte ljude koji strastveno i ozbiljno prate fudbal,kako bi se Gvardiola proveo u nekom Fulhamu,95% njih ce vam reci da bi se raspao...Da li bi to znacilo u tom trenutku da je on ocajan trener?.Ne,nego nema potreban kvalitet na terenu koji je sposoban da njegove ideje pretvori u delo.
Da li je to slucaj i u KKP?...Ne znam ali vrlo moguce...Zeljko decenijama radi sa samim kremom evropske kosarke,gotovo sam siguran da se u KKP za ove 4 godine susreo sa situacijom da trenutni igraci ne mogu kvalitetno da sprovedu njegove ideje u delo..
To su sve normalni i razumljivi procesi....Da li Zeljko upravo zbog toga zahteva manje od igraca,da li je izbacio odredjeni broj akcija koje je igrao godinama unazad?...Sve su to pitanja na koja se nema jasan odgovor ali je vrlo moguce da je tako jer je razumljivo...