Dešava se to redovno, ovo kolo je samo kulminacija.Irriducibili wrote: ↑Sun Sep 29, 2024. 12:22 pmOvo kolo je bilo ilustracija Baticinog negodovanja prema modernom fudbalu. Ne pamtim kad je bilo ovoliko grešaka golmana i zadnjih linija pri dodavanju![]()
Moj problem sa tim je što to postaje kao sekta, kao da mora po svaku cenu da se igra iz zadnje linije i da je to jedini ispravan način za igranje fudbala. Prvo što to rade ekipe koje nemaju ni približan kvalitet potreban za takvu igru. Drugo što se to forsira i u visoko-rizičnim situacijama u kojima od rizičnih dodavanja nema nikakve koristi a gde bi lopta trebala da se pošalje što dalje od gola. Kao De Zerbi prošle sezone recimo, bilo je utakmica gde ih neko konstantno visoko pritiska i stvara probleme iz osvojenih lopti blizu Brajtonovog gola i oni konstantno rade istu stvar i ulaze u iste probleme. I ovaj izađe i kaže to je naše opredeljenje i mi od toga ne odustajemo po svaku cenu itd... To je ekvivalent kao kad bi sa petorkom Kalates Jaramaz Adin Vrabac Uroš Luković Koprivica šutirao za 3 svaki napad. Možemo da pretpostavimo kako bi to izgledalo.
Koliko puta zadnjih godina je viđena situacija da ekipa koja se brani pritisne visoko, zadnji vezni ekipe koja napada je okrenut licem ka svom golu i ima igrača na leđima, ostali igrači ekipe koja napada takođe imaju igrača na leđima i štoper/golman umesto da loptu pošalje što dalje od svog gola daje je ovom zadnjem veznom okrenutom licem ka svom golu sa čovekom na leđima... Naravno igrač koji primi loptu licem okrenut ka svom golu sa igračem na leđima ne može da uradi ništa drugo sem da je izgubi i otvori gol šansu protivniku. Pa zatim igranje štopera i golmana sa loptom oko 16 metara, gde im ili uzmu žive lopte ili preseku pasove.
Za probijanje visokog presinga je potrebna izuzetna tehnika, kontrola lopte i smirenost što nema puno igrača. A ako ne možeš da probiješ presing protivničke ekipe nema svrhe rizikovati sa loptom ispred svojih 16 metara. Neki će sad reći da je bitno da držiš loptu u posedu ali to što se golman dodaje sa štoperima na 95 metara od protivničkog gola će vrlo malo doprineti postizanju gola. A tek one gluposti da igrač kod gol auta gurne loptu golmanu i onda golman vrati drugom štoperu da bi na kraju posle nekoliko beskorisnih dodavanja sa štoperima i sam golman udario dugu loptu.